Policie obvinila podnikatele Savova v kauze daňových úniků

28.05.2014 11:31

Policie obvinila podnikatele Františka Savova v kauze nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Trestní stíhání proti němu je vedeno jako proti uprchlému. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, kterému to potvrdil advokát Vít Široký. Policie po Savovovi pátrá od letošního 13. března. Podle médií bylo v kauze daňových úniků ve výši přes 700 milionů korun obviněno celkem deset lidí. O koho se jedná, ale zatím není jasné.

Policie obvinila podnikatele Savova v kauze daňových úniků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Kauza souvisí se zátahem protikorupční policie z loňského září, kdy detektivové prováděli domovní prohlídky a zasahovali i v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta, které Savovovi patří. Zásah se však podle policie netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti.

Široký serveru řekl, že je Savov od května stíhaný kvůli nadměrným odpočtům DPH. Proti trestnímu stíhání podal stížnost. „Bylo proti němu zahájeno trestní stíhání jako proti uprchlému, já si myslím, že pro to nejsou důvody," řekl Aktuálně.cz Široký.

Zatím není jasné, zda je Savov v Česku, nebo v zahraničí. Podnikatel v dubnu ČTK zaslal prohlášení, kde označil vyhlášené pátrání za teatrální a tvrdí, že k němu není žádný důvod. Protikorupční policie již dříve také oznámila, že skupina obviněných působila v rámci několika obchodních společností. Celková škoda způsobená státu může vyrůst až na čtyři miliardy korun.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…