Policie prověřovala podezřelé zakázky v Ostravě. A takto to dopadlo

26.09.2014 16:00

Policejní prověřování některých podezřelých zakázek ostravského magistrátu se už chýlí ke konci. Zatím ale nikdo nebyl obviněn. A možná ani nebude, protože nebyl spáchán trestný čin. Další obvinění zatím nepadlo ani v kauze ostravského lobbisty Martina Dědice. Ten údajně manipuloval se zakázkami dopravního podniku a Městské nemocnice v Ostravě. Jeho firma prý na úplatcích získala 30 milionů korun. ČTK o tom dnes informoval dozorující státní zástupce Vít Koupil.

Policie prověřovala podezřelé zakázky v Ostravě. A takto to dopadlo
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Protikorupční policie prověřuje dvě desítky veřejných zakázek vypsaných v posledních letech ostravským magistrátem. Mezi ně například patří i projekt na vybudování Pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě. „Prověřování těchto zakázek pokračuje. V případě některých už jsme u konce," řekl Koupil. Podle něj u některých obvinění nepadnou. „Ukazuje se, že se nejednalo o trestnou činnost," řekl. Konkrétnější ale být nechtěl. Celkem se policisté a žalobce zajímají o třiadvacet výběrových řízení. Šest z nich souvisí s lidmi, kteří už byli obviněni společně s Dědicem. Tyto zakázky policie vyšetřuje. Dalších 17 prověřuje.

Kauza Dědic

Jen ale některé ze 17 prověřovaných zakázek souvisí s kauzou Dědic. Případ Dědice se podle Koupila už chýlí ke konci. „Už jsme vyslechli všechny svědky. Vyhodnocujeme získané informace. Ani v tomto případě jsme počet obviněných nerozšířili," uvedl žalobce. Celkem bylo v souvislosti s činností podnikatele Dědice vyslechnuto šest desítek lidí z řad vedení magistrátu či dotčených firem.

Dědic byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Hrozí mu až 12 let vězení. Podle policie ovlivňovali zakázky na dopravní prostředky a u nemocnice zakázky na stavební práce a dodávky zdravotnického materiálu. Společnost spojená s lobbistou Dědicem měla firmám zajišťovat vítězství v tendrech, za což dostávala úplatky. Získala tak údajně 30 milionů korun, příjem úplatků údajně kryla poradenskou činností. Podle dostupných informací měl zřejmě Dědic úzkou vazbu na regionální politiky či ředitele městských společností.

Této kauzy se týká šest vyšetřovaných zakázek a některé z dalších, které policie zatím jen prověřuje. Mezi ně patří i projekt na vybudování Pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě. Podle Ministerstva financí při zadání tendru, který pro město provedla soukromá firma Seller Moravia, došlo k pochybení. Firma údajně během řízení změnila kvalifikační podmínky. Ostravě nyní hrozí vracení stomilionové dotace a pokuta ve stejné výši.

Pavilon evoluce za zhruba 128 milionů korun je nejdražší stavbou v historii ostravské zoo. Dobudovaný je už několik měsíců, ještě ale nebyl zprovozněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…