Policie prověřuje balík kauz z dob Zemanovy prezidentské kanceláře

01.04.2023 6:30

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl Deník N.

Policie prověřuje balík kauz z dob Zemanovy prezidentské kanceláře
Foto: Screen: Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman exkluzivním hostem pořadu Partie.

Podle serveru se zajímají například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.

Dokumenty NKÚ si Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyžádala začátkem ledna, nyní prověřuje, zda se v některých případech nestal trestný čin. „Mohu v obecné rovině sdělit, že náš útvar kontrolní závěr NKÚ prověřuje a byly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl Deníku N mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Vedle zjištění NKÚ vychází policie i z vlastních poznatků.

Nynější prezident Petr Pavel začátkem února řekl, že kontroly hospodaření KPR a podřízených organizací zjistily řadu pochybení, nikoli však něco, co by mělo vést z pohledu prezidenta NKÚ Miloslava Kaly k trestnímu stíhání.

Podle zdrojů Deníku N se policisté zajímají třeba o případ, kdy Mynář zdarma lovil zvěř v Lánské oboře. Server Seznam Zprávy začátkem března napsal, že jde o odstřelení 11 kusů trofejní zvěře za 279.600 korun. V letech 2019 až 2021 se pak v lánské správě odehrály bezpoplatkové lovy za víc než 3,6 milionu korun.

Policisté se zajímají také o to, že v Lánech „nesedí“ počty prodaných vánočních stromků, což také patří mezi výtky NKÚ, uvedl Deník N. Někdejšího šéf Lesní správy Lány Miloš Balák uvedl, že stromky s Mynářem neprodával, ale šlo o chyby v účetnictví. Další případy se pak týkají Mynáře a možného porušení povinností při správě cizího majetku.

Všechny případy dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, odmítlo je však komentovat. „Ke konkrétním skutečnostem prověřování se vzhledem k jeho neveřejné povaze nelze vyjadřovat,“ řekl Deníku N státní zástupce Marek Bodlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…