Policie se obává Vánoc: Domácí zásoby alkoholu mohou obsahovat metanol

02.12.2012 13:25

Metylalkoholová aféra zatím stála život 38 lidí, další však můžou přibýt během vánočních svátků. Policejní prezidium spolu s potravinářskou inspekcí proto vyzvaly k obezřetnosti. Ve vazbě mezitím čeká na soud 30 obviněných.

Policie se obává Vánoc: Domácí zásoby alkoholu mohou obsahovat metanol
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

 

Před třemi měsíci začala v Česku řádit lavina otrav z alkoholu kontaminovaného metanolem. Kauza si vyžádala 38 obětí. Policie se netají obavami, že v době předvánočních trhů a samotných svátků mohou přibýt ještě další.

Podle mluvčí policejního prezidia Štěpánky Zatloukalové bylo v metanolové kauze obviněno téměř sedm desítek osob, z toho jich je asi 30 ve vazbě. Většina podezřelých je stíhána pro ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle policie jde o distributory na různých stupních úrovně. Tři hlavní pachatelé jsou stíháni pro obecné ohrožení. Hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Obavy z blížících se svátků

Policie množství vyrobené otrávené směsi odhadla celkem na 15 tisíc litrů. Náměstek zlínského krajského ředitele Jindřich Kučera v listopadu uvedl, že kriminalisté ještě hledají asi 4000 až 5000 litrů. Panuje obava, že lahve s metanolem mají lidé ještě doma a otevřou si je o svátcích.

"Hrozně se bojíme Vánoc. Je třeba lidi velice varovat. Toto období vyzývá k tomu, aby kontroly byly ve zvýšené míře. Policisté jsou ale aférou už tak 'postižení', že k nim mnohdy přistupují v rámci své práce automaticky," uvedla Zatloukalová.

Svým životem zaplatilo už 38 lidí

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by se lidé nadále měli vyvarovat konzumace alkoholu bez kolku či etikety a také toho "s pofidérní kulturou prodeje". Inspekce má od září na kontě asi 33 tisíc kontrol a zhruba 900 odebraných vzorků.

V Česku od září do konce listopadu přišlo po požití otráveného alkoholu o život 38 lidí. Policie ale do této statistiky zahrnula i muže, který zemřel před dvěma týdny na Hodonínsku. Zda byl metylalkohol příčinou smrti také tohoto muže, tak s konečnou platností stanoví soudní znalci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…