Policie se stále zajímá o Sobotku a další, kdo prodávali OKD. Je jich víc, než se čekalo

28.01.2014 7:42

Protikorupční policie se intenzivně zabývá kauzou privatizace společnosti OKD v roce 2004. Zdá se, že se pozornost detektivů zaměřuje na mnohem více aktérů, než se původně čekalo. Zejména by měli znejistět tehdejší zaměstnanci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, kteří při převodu státních akcií hráli nezanedbatelnou úlohu.

Policie se stále zajímá o Sobotku a další, kdo prodávali OKD. Je jich víc, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co říkáte na informace o Sobotkovi v záležitostech náhrad a OKD?

hlasovalo: 5769 lidí

Již dříve MF Dnes psala, že se policisté rovněž důkladně zabývají rolí tehdejšího ministra financí a dnes premiéra vznikající vlády Bohuslava Sobotky. Nyní došlo i na antimonopolní úřad, který sehrál v kauze dvojí roli. Nejprve zatrhl prodej balíku akcií za 2,25 miliardy se zdůvodněním, že cena je příliš nízká. Pak ale sám odhadl tržní hodnotu podílu na 3,5 miliardy, ačkoliv k tomu podle detektivů neměl dostatek podkladů.

Svým rozhodnutím pak úředníci poskytli alibi politikům, kteří cenu už dále neprověřovali a schválili. Díky tomu měl stát přijít o miliardy korun. Problém je však v tom, že rozhodnutí ÚOHS mělo pouze charakter doporučení, detektivové tedy váhají, zda mohou tuto škodu „přišít“ úředníkům.

Politici, zejména již zmíněný Bohuslav Sobotka, zase obvykle odkazují na „dobrou víru“. Ministři podle něj dali na rady dvou nezávislých orgánů - vedle ÚOHS ještě Fondu národního majetku. „Cena vycházela ze znaleckého posudku, který jsme měli jako stát k dispozici. A vycházela také ze stanoviska ÚOHS,“ hájil se naposledy v pondělí v MF Dnes nastupující premiér.

Vláda Stanislava Grosse v roce 2004 schválila prodej menšinového podílu v OKD společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy. Za transakci zodpovídal právě ministr financí Sobotka. Protikorupční policie vypočítala, že stát na transakci tratil 3,4 miliardy. Karbon Invest následně akcie prodal skupině NWR kolem finančníka Zdeňka Bakaly.

Detektivové dnes cílí na dva tehdejší náměstky FNM a chtějí je obvinit, že ministrům „podstrčili“ posudek s výrazně podstřelenou cenou. Ti však vinu popírají, a tak si protikorupční kriminálka posvítila i na druhý úřad - ÚOHS. Zaměřila se například na korespondenci úředníků s Ministerstvem financí.

Detektivové úředníkům vyčítají, že při tvorbě posudku například opomněli hodnotu dvaceti dceřiných společností, která přitom podle policistů činila pět miliard. Rovněž v ceně nebyla započtena hotelová, rekreační a zdravotnická zařízení OKD o ceně přesahující 200 milionů. Na základě toho pak měla být výše majetku společnosti značně podhodnocena.

Kriminalisté operují zejména posudkem renomované agentury Ernst & Young, která jen o pár měsíců později odhadla cenu akcií na 24 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…