Policie si došlápne na falešné doklady u aut. Pořídí si i UV lampy

11.07.2012 20:41

Policie spolu s ministerstvy vnitra a dopravy chystá přísnější kontroly na vozidla. Chce tím zamezit vzrůstajícímu počtu padělaných dokladů. Kradená auta na falešné doklady bývají často v autobazarech.

Policie si došlápne na falešné doklady u aut. Pořídí si i UV lampy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Cizinecká policie spolu s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalil skoro 1500 pozměněných či jinak padělaných dokladů na 949 vozů. Úřady se proto rozhodly zakročit a chytají přísnější kontroly za pomocí UV lamp.

Kradená auta na falešné doklady bývají často v bazarech. Podle policistů ale zákazník rozdíl často nepozná. "To jsou mnohdy obyčejné inkoustové nebo laserové tiskárny. Tedy na první pohled je vidět, že není použitý ceninový papír, nejsou použity ochranné prvky," radil v ČT vedoucí oddělení dokladů cizinecké policie Hubert Lang.

Podobná vozidla pak zabavuje policie. Při akci Čistka bylo zabaveno 52 aut ze skoro 1000 falešně přihlášených. "Stává se i to, že jedna osoba nebo víc osob mají přihlášeny vozidla ve více krajích a tím je to spojuje," doplnil šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Nyní se zjišťuje, zda s těmito podvodníky nejsou propojeni i úředníci.

Úředníci budou muset umět zacházet s UV lampami

Pro ně připravují ministerstva dopravy a vnitra speciální školení. "Chceme, aby úředník, který přijímá vozidlo k registraci, byl schopen poznat pomocí UV lamp nebo lupy, zda ten doklad je pozměněný či padělaný," prohlásil náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Z čeho ale bude technika zaplacena, zatím nikdo neví. Přitom se tyto změny mají týkat i Stanic technických kontrol. "Bude se pořizovat fotodokumentace a bude tam napojení na systém Eukarist, který umožní ještě předtím, než se to auto registruje, kontrolu dokumentace a situace v databázi," uvedl pro ČT Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…