Policie, školy, úřady: Také Německo jde do stávky. Houstne to

23.11.2023 12:35

Zaměstnanci veřejné správy – ve školách, u policie a na státních úřadech, už toho mají dost a vstoupili do stávky. Řeč však není o Česku, kde se ke stávce také schyluje, ale o Německu, kde zkrachovala dvě kola vyjednávání o kolektivních smlouvách mezi vládami spolkových zemí na jedné straně a zaměstnanci veřejného sektoru na straně druhé. V Brémách, v Berlíně či v Hamburku houstne napětí. Lidi do ulic žene vysoká inflace.

Policie, školy, úřady: Také Německo jde do stávky. Houstne to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Odbory, učitelé a lékaři v Česku hodlají dát vládě na srozuměnou, že už toho mají plné zuby. Na 27. listopadu se chystá protestní akce, která bude podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly opravdu velká.

Ale značné napětí panuje i v Německu, kde proti sobě stojí vlády jednotlivých německých spolkových zemí a centrální vlády v Berlíně na straně jedné a svazy zaměstnanců veřejného sektoru na straně druhé, které tlačí na to, aby se podařilo dosáhnout lepších kolektivních smluv.

Server Deutsche Welle upozornil, že tisíce zaměstnanců veřejného sektoru v celém Německu ve středu vstoupily do stávky a uzavřely školy, školky a správní úřady v městských státech Berlín, Brémy a Hamburk. Tamní zaměstnanci požadují zvýšení platů o 10,5 procenta.

Server berlínského deníku Der Tagesspiegel upozornil, že vedle procentuálního požadavku na růst platů požadují, aby platy vzrostly vždy alespoň o 500 euro. „Stážisté by měli dostat o 200 eur více. Verdi potvrdil, že městský státní příspěvek o 300 eur měsíčně navíc bude,“ uvedl také server deníku.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

„Je zcela jasné, že naši kolegové něco očekávají, protože jinak už nebudou moci žít ve městě, kde pracují,“ řekla v Berlíně mluvčí odborových svazů Verdi pro Berlín-Brandenburg Andrea Kühnemannová. „Je to velmi neuctivé vůči zaměstnancům,“ zdůraznila.

Nemocnice ve státech Severní Porýní-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Dolní Sasko a Šlesvicko-Holštýnsko ve středu oznámily, že ve čtvrtek a pátek zahájí dvoudenní výstražnou stávku.

Další kolo kolektivních jednání má proběhnout 7. a 8. prosince.

Odbory upozorňují, že život ve velkých městech je výrazně dražší než v okolních oblastech. Mnoho zaměstnanců prý proto již změnilo zaměstnání nebo o tom přemýšlí.

„Dobrá práce je k dispozici pouze za dobrou mzdu,“ uvedla Anne Albersová, vedoucí odboru státní správy, zaměstnanců a kolektivního vyjednávání. „Veřejná služba by zde měla být vzorem. S ohledem na všeobecné zvýšení cen požadujeme zvýšení platů o 10,5 procenta, minimálně však o 500 eur měsíčně.“

Podle Spolkového statistického úřadu inflace vzrostla oproti říjnu 2022 o 3,8 procenta. V České republice za stejné období vzrostla o 8,5 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten náš seladon Středula by měl jet do Německa na školení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 23.11.2023 13:47:01
aby se naučil, jak se dělá pořádná stávka, ne jen nějaká hodinová přestávka na oběd. Tomu se naši vládní hochštapleři jen smějí. A pokud už stávkují lidé v nejbohatší zemi EU, tak co potom my? Generální týdenní stávku a okamžité předčasné volby!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …