Policista-politik o Romech: Vadí mi zmetci. Přísnost pomůže i slušným cikánům

15.08.2013 9:07

Je nekompromisní, to když kdokoliv nedodržuje pravidla. Měří všem bez rozdílu, tedy ať má pleť bílou, hnědou nebo je zrovna na pochodu Prague Pride. Krajský zastupitel Ústeckého kraje, člen politického hnutí Severočeši.cz a ředitel mostecké městské policie Bronislav Schwarz se vyjadřuje pro ParlamentníListy.cz, kdo komu dělá ostudu, hlavně když jde o Romy.

Policista-politik o Romech: Vadí mi zmetci. Přísnost pomůže i slušným cikánům
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Šéf mosteckých strážníků a bývalý policista Bronislav Schwarz je denně mezi lidmi na ulici, zvláštnosti lidí jej už proto téměř nepřekvapují. Téma lesbiček a gayů, kteří se až do soboty prezentují na festivalu v Praze, byla pro něj ovšem neznámá záležitost. „Prague Pride mi upřímně nic neříká. Nesleduji to. Je mi jedno, jestli je člověk čtyřprocentní, hlavně ať je slušný a chová se podle zákona. Toleruji každého, kdo toleruje ostatní – a takoví ať jsou i homosexuálové,“ reagoval na dotaz. Přestože to zní jako obecná pravda či motto, Schwarz svůj postoj v podstatě aplikuje na všechny menšiny i majoritu, včetně vyostřeného tématu vztahů s romskými spoluobčany.

Slušný a neslušný Rom – proč je házíme do jednoho pytle?

„Ani slušní Romové mi nevadí, to se o mně ví, já je i zaměstnávám,“ potvrzuje a dodává: „Vadí mi zmetkové. Problém Romů je jednoduchý: Prostě těch slušných je hrozně málo. Mají smůlu, pokud se chtějí začlenit a normálně žít. Bohužel občas se pak setkáváme s případy, že bílá většina je na tuto komunitu často naštvaná, a proto je hází do jednoho pytle,“ říká Bronislav Schwarz, který minoritu zná dobře, například díky svým pravidelným pochůzkám v mosteckém sídlišti Chanov.

Nepřizpůsobiví a protizákonně se chovající Romové pak prostě dělají ostudu těm ostatním. „Ale každopádně jsou mezi nimi slušní, pracovití. Tvrdím, že dobrými zákony a přísností pomůžeme i těm slušným Romům, protože se od těch neslušných odčlení - a hotovo! Padni, komu padni,“ je přesvědčen, že samotní příslušníci menšiny a možná někdy i proromští aktivisté kolem sebe často s každou uvažující se změnou a zpřísněním kopou, jako by jim někdo chtěl sebrat výhody získané bez práce. Pokud chce Rom korektní vztahy, přísnosti a regulím, shodným pro všechny, by se tedy bránit neměl.

Jak se cítí Rom, když ztratí práci

Jako městský policista má ve své práci jasno. „Celkově mi záleží na tom, aby se lidé cítili bezpečně a měli své slušně nabyté majetky ochráněné a aby neztráceli práci. My, kteří jsme se pustili do politiky, bychom jim tu práci měli zachránit. Protože když ji nemají, tak pak vymýšlejí, co a jak udělat a kde co získat, rodiny se jim rozpadají, jsou nešťastní. Ale když jdou do práce, tak mají pro co žít, pro rodinu, a ten život je celkově lepší,“ vnímá celý problém selským rozumem zcela jednoduše. To vše prý jednoznačně platí i pro slušné Romy. „I slušní cikáni, když přijdou o práci, tak jim chybí. Viděl jsem to na 'veřejné službě', když chodili vypomáhat k nám na městskou policii. Byli rádi, že si mohou přivydělat k podpoře, když jinou práci nemohli sehnat,“ připomíná institut veřejné služby, který byl však ve své původní podobě nakonec zrušen. Když se tato povinnost zrušila, práce prý dle jeho postřehů některým Romům chybí, byť se jim někteří etničtí soukmenovci za to třeba i smějí.

Přestože je celkově hnutí Severočeši.cz vnímáno někdy jako příliš represivní k romské menšině či obecně nepřizpůsobivým spoluobčanům, řídí se heslem stejných pravidel pro všechny, fér pro slušné obyvatele bez rozdílu. Bronislav Schwarz nesouhlasí se současným sociálním systémem. Zdůvodňuje to tím, že lidé, kteří skutečně přijdou o zaměstnání a celý život pracovali, jsou na tom podle stávajících pravidel mnohdy hůř než ti, kteří v životě nepracovali a ani nechtějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…