Policisté nemohou zneužívat odposlechy, zdůrazňuje šéf protikorupční policie

19.06.2012 19:46

Panuje v Česku policejní zvůle, jak tvrdil vazebně stíhaný poslanec Davida Rath? Obviněný poslanec nebyl jediný, kdo se vymezil vůči práci policie. Učinil tak i premiér Petr Nečas (ODS) v kauze exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09). Tuto kritiku však velmi jednoznačně odmítl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Vyšetřovatelé prý stíhají každého, u koho na možnou trestnou činnost ukazují podstatné indicie.

Policisté nemohou zneužívat odposlechy, zdůrazňuje šéf protikorupční policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Hostem úterních Impulsů Václava Moravce Rádia Impuls byl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec a v křesle hosta opakovaně odmítl, že by v Česku panovala policejní zvůle v nasazování odposlechů a dalších úkonech tak, jak na to naznačoval např. vazebně stíhaný poslanec David Rath nebo jak naznačuje ministr financí Miroslav Kalousek v kauze místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (oba TOP 09).

Únikům informací prý policisté brání

„Dosavadní průběh vyšetřování v kauze Davida Ratha ukazuje, že rozměr případné trestné činnosti je poměrně široký. Znovu zdůrazňuji, že police si nemůže odposlouchávat, koho chce. Je to na rozhodnutí soudu a ten žádost o odposlech důkladně zkoumá, „prohlásil jednoznačně Martinec, který dodal, že na počátku na případu asi pětičlenný tým policie. Později se skupina zainteresovaných policistů rozšířila s ohledem na to, že pětičlenný tým nemůže pracovat na několika místech tak, jak to případ Davida Ratha vyžaduje. Současný vyšetřovatelský tým čítá třináct osob,“ popsal situaci Martinec.

První muž protikorupční policie se v pořadu důrazně ohradil i proti výtkám, že informace, které v případě Davida Ratha nebo Vlasty Parkanové unikají do médií, pocházejí na prvním místě z řad policie. Subjektů, které tyto informace mají, je více a není možné osočovat pouze policisty.

Neplatí teze: Co politik, to lump

Řeč přišla i na to, proč se policie v posledních měsících zajímá ve větší míře o politiky a jejich možné korupční kauzy. Martinec omítl, že by se tak děla až nyní i když dodává, že v poslední době prý pracují v mnohem vstřícnějším prostředí, které se projevuje např. v rovině spolupráce se státními zástupci. Stejně tak ovšem Martinec odmítl tezi, které věří řada českých občanů. Tasto teze by se dala shrnout slovy: Co politik, to lump.

„Nechci, aby byli zákonodárci přednostně označováni za možné pachatele trestné činnosti, prohlásil Martinec, zároveň ale dodal, že nemohou přehlížet možné přečiny, pokud pro ně existují závažné indicie. V tuto chvíli protikorupční policie prověřuje přibližně čtyři stovky případů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…