Policisty nemůže vést muž obviněný ze dvou přečinů, zdůrazňuje Kubice

01.09.2012 10:29

Levicová opozice bije na poplach a tvrdí, že vláda zosnovala puč v policii. Ministr vnitra Jan Kubice však podobné spekulace důrazně odmítá. Zdůrazňuje, že Petr Lessy byl z pozice policejního prezidenta odvolán kvůli dvěma obviněním, kterým čelí. Zároveň Kubice vyzdvihuje přednosti jeho nástupce Martina Červíčka.

Policisty nemůže vést muž obviněný ze dvou přečinů, zdůrazňuje Kubice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ministr vnitra Jan Kubice tento týden z funkce bleskovou rychlostí odvolal policejního prezidenta Petra Lessyho, se kterým měl dlouhodobé spory týkající se úspor v policejním sboru. Tyto spory ale neměly s odvoláním nic společného. V rozhovoru pro dnešní MF Dnes Kubice jednoznačně prohlásil, že Lessyho odvolal kvůli dvěma údajným přečinům, z nichž byl obviněn. Ze stejného důvodu nepostavil Lessyho pouze mimo službu, ale svlékl z něho rovnou uniformu. Z policejního prezidenta se tak ze dne na den stavil civil.

Policie potřebuje silného prezidenta

"Z toho prostého důvodu, že pravomocný rozsudek může být za půl roku, za rok, za dva nebo klidně i za tři roky. Celou tu dobu by policie měla ve svém čele policejního prezidenta postaveného mimo službu a obviněného ze dvou přečinů. Měla by sice náměstka, který by byl v roli zastupujícího policejního prezidenta, ale ten by měl velmi slabou pozici i administrativně, protože by to bránilo i rozhodnutím. Policie v současné době potřebuje silného prezidenta. Navíc si nedovedu představit, že by v podstatě každý policista byl denně konfrontován s tím, že má šéfa, který byl obviněn. To by byl Absurdistán," zdůraznil Kubice.

Levicová opozice však celou situaci vidí jinak a obviňuje ministra bezmála na podílu vládního puče v policii, avšak Kubice toto nařčení jednoznačně odmítá. Zdá se dokonce, že je mu Lessyho osudu líto. Jde totiž o dramatické a nešťastné zakončení pracovní kariéry.

To však nemění nic na tom, že si spolu oba muži příliš nerozuměli. Kubice si opakovaně stěžoval především na to, že Lessy odmítal zeštíhlit manažerský aparát policie tak, jak si to vyžaduje současná finanční situace a počet policistů, jenž se pohybuje okolo 39 tisíc. Přitom vedení policie svou strukturou odkazuje na dobu, kdy ve sboru působilo 46 tisíc policistů.

Červíček má větší zásluhy než Lessy

Někdejší ministr vnitra Radek John (VV) v České televizi v týdnu prohlásil, že korupční kauzy, které policie postupně rozklíčovává, se daří řešit díky tomu, že VV prosadily do funkce policejního prezidenta právě Lessyho. Teď, když z funkce odešel, nastanou opět temné časy. Současný ministr vnitra však situaci vidí zcela jinak. Připomíná roli současného policejního prezidenta Martina Červíčka.

"Policii se daří dotahovat velké korupční kauzy a mnozí lidé za to připisují zásluhu Petru Lessymu. Martin Červíček byl ale přece poslední rok a půl jeho náměstek pro trestní řízení. Byl k těm kauzám blíž než Lessy. Zajímavé je, že do této doby na této pozici nikomu nevadil. Vynášel někdy nějaké informace? Nevynášel. Snažil se ovlivňovat nějaké vyšetřování? Nikdy se o to nepokusil," připomíná ministr.

Šéf resortu vnitra zároveň vyjadřuje nelibost nad kritikou, která padá na Červíčkovu hlavu. Tento policista zažil rychlý kariérní vzestup za exministra Ivana Langera (ODS) a navíc má vztah s poslankyní Janou Černochovou (ODS). Podle Kubiceho není na místě rozebírat osobní život nového šéfa policie a z profesního hlediska Červíčka považuje za schopného manažera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…