Politici se chovají k podnikatelům jako k parazitům. Dvacet procent času stráví věcmi pro úřady, udeřila viceprezidentka zaměstnavatelů

29.03.2017 19:07

Ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls přivítala moderátorka Zuzana Bubílková viceprezidentku Hospodářské komory ČR Irenu Bartoňovou Pálkovou. Položila jí jednoduchou otázku. Chová se vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) k podnikatelům jako k parazitům? Raději se podívejte sami, jak pozvaná viceprezidentka odpověděla...

Politici se chovají k podnikatelům jako k parazitům. Dvacet procent času stráví věcmi pro úřady, udeřila viceprezidentka zaměstnavatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„No, musím říct, že bohužel to tak vypadá,“ posteskla si hned nad první otázkou o vládě a parazitech paní viceprezidentka. „Tak jak dříve jsme u byrokracie byli schopni dělat svoji práci, teď věnujeme asi 20 procent času na vyplňování toho, co na nás politici navalili,“ rozčilovala se dál.

Dáma se prý snažila s politiky o tom mluvit, ale problém je v jedné věci. Na ministerstvu průmyslu prý mají tabulku administrativní zátěže podnikatelů, co by měli splnit a co se na ně ještě chystá, jenže ta tabulka podle Pálkové tak úplně neodpovídá realitě. „Tak si ten stát myslí, jak to všechno pěkně funguje, a vůbec se nedívají na rivalitu života,“ kroutila hlavou podnikatelka.

V poslední době nejvíc po podnikatelích šlapalo ministerstvo financí, ale nejde tady jen o ministerstvo financí. Ta přílišná zátěž jde napříč celou legislativou. Podnikatelé pořád dokola vyplňují třikrát až čtyřikrát ty samé údaje stále dokola. „A ten stát je má! My žijeme ve 21. století a mělo by být normální, že se vyplní něco elektronicky. Jenže ony ty formuláře nejsou v elektronické podobě,“ vyprávěla rozhořčeně dáma.

V praxi je to tak, že v živnostenském rejstříku by si stát našel vše potřebné, jenže se do toho jaksi nemá. Podle viceprezidentky je konečně načase, aby všechna ministerstva pracovala s jednou informační databází. Dodnes nám funguje resortismus a v něm čelíme skutečnosti, že každé ministerstvo má svůj systém – zcela separovaný od ostatních informačních systémů.

„Z toho všeho plyne, že instalatéři, kteří by mohli pro lidi spravovat to, co by potřebovali, místo toho vyplňují stohy papírů. Přitom když někdo chce podvádět, prostě bude podvádět. To všichni vědí,“ vypálila dáma. Nemluvě o tom, že ti nejdrobnější podnikatelé státu nekradou často zmiňované desítky miliard.

Viceprezidentka věnovala pár slov oslabování české koruny. „Uvidíme, co se stane, až Česká národní banka přestane oslabovat korunu.“ Zkrachují některé podniky? Ptala se Bubílková. „Já pevně doufám, že ne, ale myslím, že některé podniky budou mít velké problémy.

Celý pořad naleznete zde.

Nakonec došlo i na zvyšování minimální mzdy a ani tady dáma kritikou nešetřila. „Když zvýšíte minimální mzdu, tak nezvednete platy jen těm, kteří berou nejméně, ale i dalším skupinám. Podnikatelé tím ztrácejí konkurenceschopnost. Srovnejte si to s tím, že naši vývozci mají nějak dané ceny výrobků, které od nás Němci nakupují. Oni si je u nás nakupují také proto, že jsou levnější, protože máme levnější pracovní sílu. Kdyby byly ty výrobky stejně drahé, tak by si je Němci mohli vyrobit doma,“ uzavřela podnikatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…