Politici truchlí za padlé vojáky a vzdávají jim čest. Zazněla však také trochu jiná slova. Čtěte

08.07.2014 14:47

ANKETA Politická scéna je otřesena smrtí čtyř českých vojáků, kteří zemřeli při úterním sebevražedném útoku u letecké základny Bagrám na severovýchodě Afghánistánu. Někteří politici navzdory tragédii dodávají, že není důvod stahovat naše vojáky. Jiní připomínají svůj dlouhodobý nesouhlas s českou účastí na zahraničních misích.

Politici truchlí za padlé vojáky a vzdávají jim čest. Zazněla však také trochu jiná slova. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

„Je to tragédie a vyjadřuji tímto nejhlubší soustrast pozůstalým. Není to však důvod ke stažení našich vojáků a přehodnocení naší přítomnosti na zahraničních misích. Vojáci si toto povolání zvolili a, bohužel, se musí počítat i s takovýmito tragédiemi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vše k úmrtí českých vojáků ZDE

Černochová: Zlu se nesmí ustupovat

Podobně to vidí poslankyně ODS Jana Černochová. „Se zármutkem jsem přijala zprávu o smrti našich čtyř vojáků v Afghánistánu a chtěla bych v prvé řadě vyjádřit hlubokou soustrast jejich rodinám. Tito padlí si zasluhuji naši obrovskou úctu a poděkování, jsou to hrdinové. Rozhodně si nemyslím, že bychom nyní měli přehodnocovat mise. Zlu se prostě nesmí ustupovat,“ napsala v sms zprávě Černochová.

Sobotka: ČR je nadále připravena plnit své závazky

Zpráva o úmrtí čtyř příslušníků Armády ČR, kteří se účastnili mise ISAF v Afghánistánu, zasáhla také premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Rád bych v této těžké chvíli vyjádřil upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a pozůstalým. Zároveň je chci ubezpečit, že vláda udělá maximum pro jejich podporu v této smutné chvíli. Čeští vojáci padli při plnění důležitého úkolu, v boji za principy svobody a demokracie, které Česká republika dlouhodobě prosazuje. Mise ISAF sehrála zásadní roli z hlediska udržování mezinárodní stability a přispěla k zajištění bezpečnosti regionu. Chci jednoznačně ocenit statečnost padlých vojáků. Jejich smrt je velmi smutnou zprávou pro celou naši zemi,“ uvedl premiér.

„Česká republika si je vědoma své odpovědnosti a přes těžkou ztrátu, kterou dnes utrpěla, je nadále připravena plnit své spojenecké závazky a přispívat k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti,“ doplnil dále předseda vlády s tím, že je ve spojení s ministrem obrany Martinem Stropnickým. „Požádal jsem ho, aby věnoval velkou pozornost zajištění nejlepší možné péče o těžce zraněného rotmistra, který útok přežil, a poskytnutí podpory pozůstalým. Zítra se bude touto tragickou událostí na svém zasedání mimořádně zabývat rovněž vláda ČR,“ dodal Sobotka.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) mimo vyjádření soustrasti pozůstalým oznámil, že na sídle ministerstva budou vlajky staženy na půl žerdi.

Zemanova kondolence

Také prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil soucit rodinám padlých českých vojáků. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjadřuje hluboký soucit rodinám padlých českých vojáků a hlubokou úctu k jejich boji proti mezinárodnímu terorismu,” tlumočil slova hlavy státu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Soustrast rodinám českých vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu, vyjádřil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Je to velká tragedie. Čtyři mladé životy českých vojáků zmařené, navíc tak zbabělým způsobem. Chtěl bych vyjádřit soustrast pozůstalým a ujistit je, že se o ně český stát náležitě postará,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministr financí bez dalších podrobností.

Vyjádřili se i další politici. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) kondoloval rodinám jménem celé komory.  Připomněl také, že „vojáci, kteří padli při plnění bojových povinností, si zaslouží nejvyšší úctu a obdiv za své hrdinství”.

K úmrtí vojáků se vyjádřil také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Vyjadřuji touto cestou hlubokou soustrast všem rodinám a blízkým čtyř českých vojáků, kteří zahynuli u afghánského Bagrámu. Touto tragickou událostí se zároveň jasně ukázaly dvě věci. Za prvé - boj proti mezinárodnímu terorismu ve všech jeho podobách zdaleka nekončí, spíše naopak. Za druhé - všichni naši vojáci na zahraničních misích jsou mimořádně stateční lidé, kteří denně nasazují své životy a zaslouží si naši plnou podporu a úctu."

Seďa: Výbušné systémy se stávají největším nebezpečím

Poslanec ČSSD Antonín Seďa ParlamentnímListům.cz napsal: „Nejprve chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a rodinám zemřelých.Chci také věřit,že pátý těžce zraněný voják bude zachráněn.Nemyslím si,že tato tragická událost by měla znamenat přehodnocení naší účasti v misi ISAF. Již z toho důvodu,že tato mise koncem roku končí a bude nahrazena výcvikovou misí. Letos si připomínáme 100.výročí vzniku československých legií. A tak jako naši legionáři bojovali za naši svobodu, tak naši vojáci v misi ISAF bojují proti terorismu.Také je nutné si uvědomit, že dnes se konflikty vedou formou asymetrickěho boje a že improvizované výbušné systémy se stávají největším nebezpečím, a to nejen pro vojáky.“

Foldyna: Není důvod ke změně přístupu

„S hlubokou pokorou přijímám zprávu o úmrtí našich vojáků, je mi nesmírně lito zmařených životů. Je to součást reality profesionálních vojáků při plnění úkolů. Tuto událost nepovažuji za důvod ke změně přístupu. Je třeba mít respekt k povoláni profesionálních vojáku při boji s mezinárodním terorismem,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek k tomu dodává: „KDU-ČSL hluboce lituje zmařených životů čtyř českých vojáků a vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám padlých. Za svobodu a bezpečnost musíme bojovat i za našimi hranicemi. Věříme, že jejich oběť nebyla zbytečná a opět nám ukázala, jak zákeřným protivníkem je hnutí Taliban,“ říká předseda KDU-ČSL.

Poslanec Úsvitu Milan Šarapatka v reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Je to velká tragédie. Určitě to ale není důvod k přehodnocování naší účasti v misích. Jsme součástí aliance, z čehož vyplývá jistota, že nás nikdo nenapadne, a účast v těchto misích. Je ale fakt, že bychom si měli do budoucna položit otázku, zda bude česká armáda šiřitelem demokracie po světě, nebo se bude soustředit na obranu naší malé zemičky. To je legitimní otázka a bude potřeba se jí do budoucna zabývat.“

Paroubek: Vláda by měla ukončit toto dobrodružství

Expremiér Jiří Paroubek a šéf strany LEV 21 ve svém tiskovém prohlášení připomněl, že v posledních letech velmi často varoval před účastí kontingentu vojáků Armády ČR v Afghánistánu. „Již několik let tato válka není ničím jiným než válkou imperialistickou bez jakéhokoli smyslu. Pokud jde o žádoucí změnu politického systému a poměrů vládnoucích v zemi, chráněnec Západu Karzáí je vskutku nechutným výlupkem zkorumpované vládnoucí vrstvy v Afghánistánu. Jeho režim padne v okamžiku, kdy z Afghánistánu zmizí poslední voják okupační armády, podobně, jako kdysi padl komunistický režim Nadžíbulláha po odchodu sovětské armády,“ uvedl Paroubek.

Podle něj by měla vláda neprodleně ukončit „dobrodružství, které stojí české daňové poplatníky k miliardě korun ročně a které již léta nedává žádný smysl a vede pouze k obětem na lidských životech“.

KSČM ústy svého předsedy Vojtěcha Filipa připomněla svůj dlouhodobý nesouhlas s vojenskými misemi. „Jménem svým i KSČM si dovoluji vyslovit upřímnou soustrast rodinám a blízkým vojáků, kteří položili své životy na vojenské misi v Afghánistánu. Současně bych rád připomenul, že KSČM zásadně nesouhlasí s vojenskými misemi, ve kterých velmi často obětují životy čeští vojáci.“

Ransdorf si vzpomněl na Špidlu a SSSR

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf si v souvislosti s úmrtím čtyř českých vojáků v Afghánistánu vzpomněl na expremiéra Vladimíra Špidlu, respektive na diskusi, kterou s ním vedl v Poslanecké sněmovně. „Pan Špidal tehdy obhajoval naše angažmá v Afghánistánu. Musím říct, že moje obavy se naplňují stále víc a jen si připomínám, že Sovětský svaz sice vpadl do Afghánistánu, ale nenutil nás, abychom se tohoto dobrodružství účastnili," řekl Ransdorf ParlamentnímListům.cz. 

Své stanovisko zaslal ParlamentnímListům.cz také senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). „Už když se rozhodovalo o účasti našich vojáků v zahraničí, jsem se tehdejšího ministra obrany Tvrdíka ptal, kdo bude řečnit nad jejich rakvemi. Zda on, nebo jakýsi feldkurát. S údivem se ptal, proč by tomu tak mělo být. Je mi nesmírně lito rodin zabitých vojáků. Musíme si ale uvědomit, že tam šli dobrovolně! I přes vidinu relativně velkých peněz museli oni i jejich rodiny se smrtí počítat. Přišla a jsme z ní překvapeni. Jsem zásadně proti tomu, aby naši vojáci bojovali za zájmy Ameriky za její rozpínavost a choutky ovládat cizí národy. Kam Američané vstoupí tam teče krev nevinných lidi. Nejlépe to dnes vidíme na příkladu Iráku, ale dnes i Ukrajiny a dalších zemí. Ano, odmítám a vždy budu odmítat, aby naši vojáci krváceli za cizí zájmy,“ prohlásil Doubrava. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …