Politici v čele s prezidentem si na Vítkově připomněli vznik státu

28.10.2015 12:10

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, zástupci armády a další lidé si dopoledne připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa. Položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Oslavy 97. výročí vyhlášení státu vyvrcholí večerním ceremoniálem na Pražském hradě, kde prezident Zeman udělí významným osobnostem státní vyznamenání.

Politici v čele s prezidentem si na Vítkově připomněli vznik státu
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro Blesk.cz

Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, při němž vojáci přinesli historické armádní prapory. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky. Součástí oslav byl kolem 11:00 i přelet dvou stíhaček JAS-39 Gripen a dopravního letounu Challenger nad památníkem.

Zeman novinářům při odchodu z akce řekl, že dnešní svátek považuje za rozhodně nejdůležitější připomínku státnosti. „Při vší úctě k roku 1993 (1. ledna vznikla ČR) považuji tento svátek za základ,“ dodal. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je dnešek „příležitostí, abychom promýšleli naše dějiny“. „Celý letošní rok byl vynikající příležitostí setkat se s našimi veterány, s těmi, kdo přežili,“ řekl premiér novinářům.

Kromě Zemana a Sobotky se piety zúčastnili další nejvyšší ústavní činitelé, předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Přítomní byli také například pražský arcibiskup Dominik Duka a náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Hamáček při následujícím slavnostním shromáždění Českého svazu bojovníků za svobodu ve vítkovském památníku připomněl svobodu, demokracii a humanismus jako hodnoty, na kterých v roce 1918 samostatný československý stát vznikl. „Humanitu musíme cítit a zejména ji musíme umět projevit,“ zdůraznil. Věří, že v tomto duchu nynější vláda pomůže potřebným, na něž se zapomínalo v době krize, dodal. Šéf svazu Jaroslav Vodička zmínil slova prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Shromáždění se zúčastnil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a kardinál Duka.

Setkání s diplomaty

Prezident Zeman se v poledne setkal na Pražském hradě s diplomaty. Uvedl, že za poslední rok se něco zlepšilo a něco zhoršilo. Vyzdvihl mimo jiné růst hrubého domácího produktu v Česku, k negativům zařadil migrační krizi zaviněnou podle něj terorismem na Blízkém východě. Mezi diplomaty byl podle informací Hradu i velvyslanec Spojených států Andrew Schapiro, s nímž se Zeman dostal dřív do slovní rozepře. Uvedl, že má dveře na Pražský hrad zavřené, poté co se americký diplomat pozastavil nad účastí českého prezidenta na květnových oslavách konce druhé světové války v Rusku. Spor pak mírnil i ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, podle nějž se Zemanova slova týkala jen jedné tehdy chystané schůzky se Schapirem.

Odpoledne položil Zeman věnec u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Pietnímu aktu přihlíželo několik stovek lidí, mezi nimi i Zemanovi odpůrci. Někteří pískali a křičeli, při prezidentově odchodu jich pár drželo v rukou červené trenýrky. Kvůli narušování pietního aktu policie i s pomocí chvatů zadržela jednoho muže, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Povyk i při státní hymně kritizuje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Před prezidentem položili květiny u sochy TGM i zástupci rektorů vysokých škol, kteří odmítli přijít večer na ceremoniál předávání státních vyznamenání. Reagovali tak na to, že Hrad na ceremoniál nepozval dva z rektorů, kteří měli s prezidentem v minulosti spory.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …