Politická bomba z Ruska. Zatímco Evropa řeší koronavirus, tam se hýbe s ústavou. A nečekaně jde také o Putina

10.03.2020 17:25

Analytička Veronika Sušová-Salminen se na svém facebookovém profilu vyjádřila k situaci v Rusku. Poslanci totiž ve duhém čtení přijali změnu ústavy. A to včetně ohromujícího návrhu od ruské poslankyně Těreškovové.

Politická bomba z Ruska. Zatímco Evropa řeší koronavirus, tam se hýbe s ústavou. A nečekaně jde také o Putina
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

„V závětří koronaviru přijala ruská Duma ve druhém čtení úpravy ústavy. Bývalá kosmonautka a poslankyně Těreškovová při čtení náhle navrhla další úpravu – vynulování termínů Vladimira Putina. Otevírá to možnost Putinovi při platnosti nové ústavy znovu kandidovat na prezidenta i přes omezení na dva termíny. Poslední slovo má mít Ústavní soud. Vzhledem k provedení to bylo plánované,“ míní analytička Sušová-Salminen s ohledem na to, že Putin byl během 30 minut v Dumě, aby se vyjádřil. „Takže bude co analyzovat a aktualizovat. Samozřejmě ex post (a sázím, že se to upeklo na noční schůzce minulý týden),“ dodala Sušová-Salminen.

O přijetí klíčového čtení návrhu ústavy psal mimo jiné server Novinky.cz. Státní duma jej přijal 382 hlasy poslanců. Nikdo nebyl proti, 44 zákonodárců se zdrželo. Počet po sobě následujících mandátů prezidenta by tak nově neměl být omezen. Proti návrhu se přitom postavil sám prezident Ruské federace Vladimir Putin.

„Domnívám se, že není vhodné odstranit z ústavy omezení počtu prezidentských mandátů,“ podotkl Putin s tím, že je-li stát stabilní, je podle něj vhodnější předání moci. Vnímá to jako důležité pro dynamiku rozvoje země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…