Politická korektnost je zatajování pravdy, to je smrtící. Egyptolog o kolapsu společnosti

05.12.2014 18:21

Naše společnost je podle šéfa Českého egyptologického ústavu Miroslava Bárty ve fázi, kdy budeme řešit poměrně zásadní transformaci a čeká nás ústup ze slávy. Studium kolapsů prý ukazuje, že vývojové trajektorie všech společností, jejich vzestupy a pády, mají svou jistou podstatu, která je v zásadě pořád stejná. O nesmyslném mýtu stálého vzestupu mluvil Bárta v pořadu ČRo Dvacet minut Radiožurnálu.

Politická korektnost je zatajování pravdy, to je smrtící. Egyptolog o kolapsu společnosti
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Kolapsu předchází nárůst byrokratické vrstvy, která neúměrně zatěžuje zemi. Ukazatelem je prý také mnoho nekompetentních lidí ve vedoucích funkcích, v Egyptě se například do vrcholných státních struktur nedostávali lidé na základě schopností, ale na základě dědičnosti, příslušnosti k rodině nebo zájmové skupině. Kolapsu prý také předchází obrovská výše mandatorních výdajů. „Každá společnost, která je takto vnitřně oslabena, se pak pod nějakým vnějším tlakem sesype jak domeček z karet.,“ popisoval v ČRo Bárta. Tím impulsem zvenčí může být klimatická změna, sucho, nedostatek potravin a jiné pravidelně se vyskytující jevy.  

„Většinou je to tak, že je systém nestabilní kvůli vnitřní anatomii, a pak přijde z vnějšku nějaký výkyv a systém se začne sypat jak domeček z karet. Jako teď na Předním východě. Teď jsme na začátku tohoto procesu," je přesvědčen egyptolog.

Kolaps je nevyhnutelný

Kolaps je podle egyptologa zcela nevyhnutelný. „Kolaps je bez výjimky důsledek civilizačního vývoje. Mýtus věčného vzestupu jednoduše neexistuje. Není možné být neustále lepší a výkonnější. Neznamená to nic jiného, než že systém, který dosáhne svého vrcholu, je natolik nákladný a složitý, že to vede k ústupu z výšin a ke zjednodušení společnosti,“ vysvětloval.

Hroutit se prý z toho ale nemáme. „Nejsme tady od toho, abychom se hroutili, ale abychom s tím něco dělali. Musíte se dát dohromady s odborníky. To, že lidi o tom přemýšlí, je základní krok k úspěchu. Systém se ale nedá zreformovat seshora,“ říká Bárta a zdůrazňuje osobní přístup.

Miroslav Bárta také uvedl, že mnohé lidi ve společnosti už téma zajímá a hledají informace a snaží se hledat cesty, jak informovat další vrstvy veřejnosti. Zmínil platformu Komplexní společnosti, která z jeho iniciativy funguje a pořádá mnohé zajímavé akce. Mezi jinými připravuje publikace nebo přednášky pro politiky a další zájemce, třeba z firemní oblasti.

„Platforma Komplexní společnosti je unikátní, široká a mnohaoborová. Docházíme k podobným závěrům, přestože jsme z mnoha oborů,“ říká Bárta.

Kolaps je mýtus, jde o období velké transformace

„Kolaps je mýtus, jde o období velké transformace. Čím víc lidí se tím zabývá, tím budeme blíž k tomu, aby každý z nás s tím začal něco dělat,“ říká egyptolog a ocenil, že o téma se zajímají politici z ODS, lidé z ANO i STAN. Přednášky si prý objednávají také vedení měst a obcí.

„Důležité je se podívat, jak vypadají dlouhodobé trendy. Například pokud se podíváme na vývoj teplot za posledních 150 let, tak můžete lidi hodně vystrašit. Vývoj teplot za posledních deset tisíc let ale ukazuje, že žijeme ve velice chladné době. To neznamená, že bychom se jako společnost neměli snažit produkovat méně odpadu a starat se o prostředí, ale nesmí se zatajovat i ty ostatní informace, to znamená, že klima má své periody či cykly.“

Důležitá je vzdělanost

Typické podle Bárty je, že když se státy začínají dostávat do krize, klesá úroveň vzdělanosti. „Důležité je žít ve vzdělanostní společnosti. Nevědomost vzbuzuje strach a paniku,“ tvrdí egyptolog a vysvětlil také, že vzdělanost není totéž, co vysoký počet papírových vysokoškoláků. Zdůraznil také nutnost změny začít u sebe a upozornil na další jev společnosti na ústupu ze slávy, a tím je údajně politická korektnost. Ve skutečnosti to prý obnáší zatajování informací.

„Před panikou a strachem bych si vybral trochu té bolesti z přemýšlení,“ doporučuje každému Bárta.

„Politická korektnost znamená, že se nemluví pravda, že se zatajují informace - a to je smrtící. Roky se snažím zobecňovat poznatky, jež máme, a to s lidmi, kterých si nesmírně vážím a doufám, že třeba skokově naroste počet lidí, kteří si to uvědomí a začne se s tím něco dělat,“ popsal své snahy Bárta.

Většina lidí prý negativní zprávy nebo racionální úvahy o tom, co se děje, ani nechce slyšet. Ale egyptolog Bárta věří, že se to i díky Komplexní společnosti mění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…