Politolog: Kampaň před eurovolbami je intelektuálním hřbitovem

22.05.2014 10:45

Sociální demokracii blízký politolog Lukáš Jelínek se na serveru Deník Referendum nesmlouvavě pouští do hodnocení kandidujících subjektů a osobností. Zmiňuje i ty, kteří boj o europarlament předem vzdali.

Politolog: Kampaň před eurovolbami je intelektuálním hřbitovem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Politolog přiznává, že už se těší, až volby do Evropského parlamentu budou za námi. „Takový intelektuální hřbitov, jaký nám v televizních a rozhlasových debatách připravily kandidující strany, aby jeden pohledal,“ posteskl si. Kritizoval výroky kandidátů, kteří se „v jedné větě přihlásí k volnému trhu, ve druhé žonglují s ochranářskými opatřeními“.

Podle Jelínka by ve volbách mohly uspět i tři mimoparlamentní subjekty: Svobodní, zelení a Piráti. Nicméně připouští, že Piráti se zelenými se mohou vzájemně vyrušit, protože usilují o podobné voliče. „Strana zelených navíc tradičně zvládla videokampaň. Některým v ní sice chybí enviromentální témata, nicméně za hlasité odmítání xenofobie si zelení pochvalu zaslouží,“ podotkl politolog.

Kam se poděla Bobošíková, která dosud kandidovala vždy a všude?

Ještě víc jej zaujaly strany a politici, kteří v eurovolbách nenastoupili. Ptá se, kam se poděla strana LIDEM, co se stalo s Janou Bobošíkovou, která dosud vždy kandidovala všude. Nejvíce ale „teskní“ po Straně Práv Občanů, která má čestného předsedu na Hradě a která se dlouho tvářila jako vážná hrozba pro ČSSD. „Vyčerpaly se tyto partaje v podzimních volbách do sněmovny, nebo ztratily smysl? Tím by jen potvrdily, že byly stvořeny jen k jednomu účelu a jepičímu životu,“ poznamenává Jelínek.

Závěrem podotýká, že v Bruselu nepotřebujeme ani poslušné kývače, ani rebely z povolání. „Spíš by se hodil někdo tvůrčí, člověk, jenž chce věci upravovat, měnit a zároveň i tuší jak,“ poznamenal s tím, že v tom vynikají, byť každý jinak, lídři ČSSD a TOP 09 Jan Keller a Luděk Niedermayer.

Lídra ANO Teličku označil za toho, kdo poslušně plní zadání, a sekundovat by mu v tom mohla Kateřina Konečná (KSČM). Coby loajální úředník prý působí i právník Pavel Svoboda v čele kandidátky KDU-ČSL. „Ostatní nestojí za řeč už vůbec,“ dokončuje hodnocení kandidátů Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…