Politolog Kopeček: Země místo svých problémů řeší problémy premiéra. Dopadneme jako Itálie za Berlusconiho...

09.02.2019 13:03

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) prozatím těží z ekonomického růstu, může zvyšovat důchody i minimální mzdu a tím si získává voliče. Ale až ekonomika zpomalí, tak tenhle Babišův politický model už nemusí fungovat tak dobře. V rozhovoru pro Info.cz na to upozorňuje politolog Lubomír Kopeček. Navíc varuje před jedním velkým problémem, na který doplatíme my všichni, pokud se ve stylu vládnutí Andreje Babiše něco nezmění.

Politolog Kopeček: Země místo svých problémů řeší problémy premiéra. Dopadneme jako Itálie za Berlusconiho...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Politolog Lubomír Kopeček v pořadu ČT Hyde park

Premiér Andrej Babiš toho nasliboval opravdu hodně. Důchody zvýšil o zhruba 900 korun, navíc plánuje jejich další navyšování a ještě v závěru minulého rou sliboval zvedení školních obědů zdarma pro děti základní školou povinné. Jenže v únoru 2019 už od nápadu na zavedení plošných obědů zdarma ustupuje. Místo toho mluví dokonce o možném zvyšování daní u cigaret a alkoholu. Ministryně financí Alena Schillerová se dokonce obává, že státní hospodaření skončí s „velkou sekyrou“ a žádá své kolegy z dalších resortů, aby hledali úspory.

Pokud ekonomika skutečně výrazně zpomalí, Babiš může podle Kopečka zjistit, že už si nevystačí s provoláním „já makám“.

„V takový moment si nevystačí s hesly o kompetentním vládnutí a přednostech technokratismu,“ nepochybuje Kopeček a dodává: „Podobně, pokud ODS například posílí voličsky do role hlavní politické protiváhy hnutí ANO, přiostří se dynamika stranické soutěže.“

Babišovi teoreticky může pomoct úkrok vpravo, o který se teď pokouší bývalý brněnský primátor a místopředseda hnutí Petr Vokřál. Je otázka, jak tento úkrok nakonec dopadne, když Babiš sedí ve vládě s levicovou ČSSD a u moci zůstává jen díky podpoře komunistů. Pokud však voliči tomuto úkroku uvěří, Babišovi to může otevřít jistou cestu ke spolupráci s pravicí. Byť tu stále ještě bude jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, které představuje problém a značně omezuje koaliční potenciál celého hnutí.

„Nevíme, kdy a jak tato záležitost skončí. Například, pokud by trestní stíhání bylo zastavené, může to potenciálně zvýšit přijatelnost hnutí ANO. Podobně, pokud by se Andrej Babiš vzdal postu premiéra kvůli dopadům na Agrofert (zastavení evropských dotací kvůli jeho střetu zájmů), může to zvýšit přijatelnost ANO u některých politických stran,“ uvažuje politolog.

Zásadní problém vidí Kopeček v tom, že podobně jako za vlády Silvia Berlusconiho v Itálii, tehdy země řešila především problémy svého premiéra, místo toho, aby se řešily problémy v dopravě, zdravotnictví a veřejných financích. Později na to Itálie doplatila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…