Politolog: Zprasení balíčku či konec vlády. Dvě hrozby, které přivodí špatný kompromis...

29.10.2012 9:48

Bohumil Doležal se na názorové stránce Lidových novin zamýšlí nad situací vlády a připomíná koaličním politikům, že na jejich chování je závislý osud demokracie.

Politolog: Zprasení balíčku či konec vlády. Dvě hrozby, které přivodí špatný kompromis...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Situace Nečasovy vlády není podle Doležala nijak růžová. K její destrukci úplně stačí, když rebelové za pomoci opozice prosadí takové změny „konsolidačního balíčku“, že ho „zprasí“. "V závěrečném hlasování, které bude zároveň hlasováním o důvěře vládě, by se pak vládní koalice mohla snadno octnout v situaci, kdy zabránit znehodnocení balíčku by zároveň znamenalo potopit vlastní vládu. Takové riziko otevírá cestu různých kompromisů, širokou v tomto případě až přespříliš," píše Doležal.  

Zmiňuje i spekulovanou možnost, že by TOP 09 nevstoupila do vlády, ale podporovala jí z „konstruktivní opozice“. „To je model opoziční smlouvy, obhajitelnější, než ta z roku 1998, protože ODS má blíž k TOP 09, než k ČSSD,“ píše Doležal. Byla by to však politika v nejlepších tradicích lidovecké obojakosti.   

Především by to však bylo neuvěřitelné prodlužování vládní agonie, která likviduje i důvěru k politice a demokracii obecně. „Polistopadová demokracie je v dosud nejhlubší krizi a svodů je až moc,“ myslí si Doležal. „Hrozí snížení úrovně občanských svobod i změny v orientaci české zahraniční politiky,“ obává se.

Proto by podle Doležala vládní politici měli mít na paměti, že mohou nastat situace, kdy neexistuje žádné pragmaticky výhodné řešení. Nemůže se však stát, aby neexistovalo řešení slušné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…