Politolog v Lidovkách: Se Zemanem končí vyjímečná éra. Teď bude vládnout plebejství

17.08.2013 10:51

Prezident Miloš Zeman si vrchol politického života bude chtít náležitě užít, již nyní se můžeme zamýšlet na tím, co může jeho prezidentování vnést do genetického kódu české společnosti. Liberální čtvrtstoletí končí, píše ve svém komentáři pro Lidové noviny politolog Stanislav Balík.

Politolog v Lidovkách: Se Zemanem končí vyjímečná éra.  Teď bude vládnout plebejství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v obležení novinářů

Vítězství Miloše Zemana v přímé prezidentské volbě nebylo podle Balíka náhodou. Reprezentuje totiž velkou část české společnosti, která se cítí být frustrovaná polistopadovým vývojem. "Současný prezident ztělesňuje, a skvěle toho využil v předvolební kampani, celou řadu rysů charakteristických pro naše společenství od dob národního obrození," tvrdí politolog a vyjmenovává: plebejství spojené s odporem vůči vyšší šlechtě; odpor či přinejmenším odstup vůči náboženství; nezájem o věci přesahující všední horizont.

Lidé spoléhají na stát

Společnost ozdobená podle Balíka lhostejností dnes prý slyší jen na pár populistických frází týkajících se životní úrovně či pořádku, který je už konečně potřeba udělat, ale téměř se vytratily spory a debaty o žádoucí uspořádání společnosti.

Miloš Zeman to podle politologa ví nebo alespoň tuší. Reprezentuje reálněsocialistickou levici, která je svým založením a myšlením na hony vzdálená liberálně-socialistickým kruhům, kterým se přiblížil Jiří Dienstbier (ČSSD). Nejvyšší politickou hodnotou této části společnosti jsou prý sociální jistoty zajišťované státem, ber kde ber.

Konec liberalismu

Do Zemanova vítězství a příštích voleb, v nichž se očekává vítězství levice, prý tato frustrovaná část společnosti projektuje velké naděje. Jedny se týkají nivelizace majetkových poměrů, další potrestání korupčníků a podobně, píše politolog. "Po půlroce je evidentní, že prezident bude těmto nadějím vycházet vstříc, a to bez ohledu na to, jestli bude svoji moc uplatňovat přes SPOZ, ČSSD či ještě někoho jiného," konstatuje Balík.

Důsledkem Zemanova prezidentování tak bude podle politologa to, že výrazně podpoří již existující latentní mentalitu spoléhající na všemocnou roli státu. Státu, který není příliš liberální a který neváhá zasáhnout pevnou rukou, píše Balík. "Nemusí jít přímo o putinovský model, jak Zemanovi odpůrci často hrozí; zdá se být ale jisté, že z hlediska českých dějin výjimečné liberální čtvrtstoletí zkrátka končí," uzavírá politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…