Politolog vychválil předvolební kampaň ODS. Skutečně

20.09.2013 21:48

Politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackéko v Olomouci poznamenává v rozhovoru pro server iDnes.cz, že ve sněmovně nakonec usedne asi šestice stran. A mezi nimi nemusí být SPOZ, která v těchto dnech působí velmi rozhádaně. Ocenil kampaň ODS a poznamenal, že ČSSD působí jako mnohem klidnější, v porovnání se stavem před čtrnácti dny.

Politolog vychválil předvolební kampaň ODS. Skutečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

„Myslím, že vizuálně velmi dobrou kampaň mají občanští demokraté a ANO. Graficky to vidím jako velmi dobře zvládnuté. U ODS je kampaň hodně cílená na mladší voliče, kteří si třeba nepamatují posledních sedm let strany v politice. Pokud by to byl úplně nový subjekt, tak myslím, že by to byla perfektní kampaň," poznamenává politolog.

SPOZ je rozhádaná a Babiš ještě může narazit

Naproti tomu u SPOZ se mu nelíbí jejich přímé odvolávání na prezidenta republiky. Hlava státu by měla vystupovat nadstranicky, což Miloš Zeman nedělá a podle Šaradína to není právě dobře. Zeman se objevuje na billboardech SPOZ. Straně to však podle experta nemusí stačit k úspěchu, protože v posledních dnech působí velmi rozhádaně, především kvůli sestavování sněmovních kandidátek v jednotlivých krajích. Poněkud klidněji dnes působí ČSSD a to i navzdory podaným žalobám na dvě kandidátní listiny. Otázkou podle Šaradína je, zda se ještě něco neobjeví během příštích pěti týdnů.

Úspěchu by se teoreticky mohlo dočkat hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Strana vystupuje jako středo-pravicová a právě v tomto segmentu je řada váhajících voličů. Babiš, mimo jiné také majitel serveru iDnes.cz, tak podle politologa může zabodovat v boji s ODS a TOP 09. Ani ANO však podle odborníka ještě nemusí mít vyhráno a to navzdory tomu, že toto uskupení prý příliš nelze srovnávat s Věcmi Veřejnými.

„Podobnost mezi ANO a Věcmi veřejnými nevidím. Ty subjekty vznikly poněkud jinak. Je tam sice také podnikatel, ale který je úplně jiná váhová kategorie. Poprvé se ale setkáváme s tím, že volič si musí říct, jestli není nějaké potenciální nebezpečí v tom, že před nás předstupuje člověk, který je podnikatel, zároveň podnikatel v médiích a zároveň politik. Tady ta trojčlenka se mi zdá, nechci říct velkým varováním, ale určitě to stojí pro voliče k zamyšlení. Toto je nový prvek ve volbách, který může také znamenat, že voliči v tom budou vidět potenciální nebezpečí a nakonec se třeba radši přikloní k zavedeným politickým subjektům,“ upozorňuje Šaradín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…