Polsko? Je to jinak! Starejte se radši o... V ČT zazněl hlas, který EU nepotěší

15.10.2019 11:02

Vyhrál v polských volbách Jaroslaw Kaczyński a jeho Právo a spravedlnost? Tuto otázku řešila včera Česká televize. Bývalý ředitel Českého centra v Polsku podotkl, že PiS dostala méně hlasů než opozice, přesto má víc mandátů. Ovšem pozvaná ředitelka polské televize si stěžovala, že se Polsku měří dvojím metrem, zvlášť když jde o reformu justice. Šlo o Katalánsko.

Polsko? Je to jinak! Starejte se radši o... V ČT zazněl hlas, který EU nepotěší
Foto: Repro ČT24
Popisek: Debata o polské justici a volbách

V Událostech, komentářích se řešilo vítězství strany Právo a spravedlnost v Polsku, kde koalice touto stranou vedená získala nakonec 43,59% hlasů v Sejmu, tedy dolní komoře parlamentu. ČT ovšem doplnila, že strana Jaroslawa Kaczyńského ztratila většinu v Senátu. Podle zpravodaje Lukáše Mathého stojí za rekordním úspěchem ve volbách s rekordní účastí dvě věci: PiS masivně rozšiřovala program sociálních dávek a dále také stálý pilíř jejího programu, obranu konzervativních hodnot. Dle ČT tak PiS ovládne Sejm s 235 (z 460) poslanci.

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí

ČT si jako hosty pozvala Agnieszku Romaszewskou-Guzyovou, ředitelku polské televize Bielsat, a dále Petra Janyšku, bývalého ředitele Českého centra ve Varšavě. Podle ředitelky není takový problém, že PiS ztratila většinu v Senátu vzhledem k tomu, že polský vládní systém umožňuje veto Senátu přehlasovat. Výsledek PiS je prý nutné považovat za úspěch, zvláště s tak velkou volební účastí.

Janyška podotkl, že pokud by se skutečně počítaly hlasy na mandáty, tak by výsledky vypadaly úplně jinak, protože opozice tvořená Levicí, lidovci, Občanskou platformou a dalšími stranami údajně získala o 900 tisíc hlasů více než PiS. Tedy že Kaczyński vděčí za většinu aritmetickému systému přepočítávání hlasů na mandáty. Dodal, že ztráta Senátu je symbolická, protože do této doby kontrolovalo Právo a spravedlnost všechno.

Daniela Písařovicová se pak zeptala, zda nejde o „vítězství na dluh“. Ředitelka Bielsatu pravila, že se neví, jaká bude hospodářská situace, ale Polsko patří k hospodářským tahounům Evropy, takže zatím je situace dobrá. K Janyškovi měla poznámku, že Polsko není jedinou zemí v Evropě, kde mezi počtem hlasů a počtem mandátů není přímá úměra.

Moderátorka pak ještě zmínila závěry polských komentátorů, že opozice neuspěla, protože nedokázala nabídnout funkční vizi Polska. Což Janyška uznal, ale zmínil polehčující okolnost, že PiS měla celou dobu k dispozici celý vládní aparát a média. Polská státní televize TVP prý byla velmi provládní. K tomu Romaszewská-Guzyová doplnila, že státní televize byla protivládní, ale další dvě velké soukromé televize byly spíše na straně opozice.

Dle ředitelky televize zafungovalo to, že lidé pocítili vládu PiS na své kapse. A zvítězili prý ti, kdo měli jasnou tvář, jako např. Levice nebo Konfederace. Také hovořila o tom, že nezafungovalo označování Polska jako fackovacího panáka EU, lidé se prý jen rozhořčili.

Došlo i na žalobu na Polsko ze strany EU kvůli tomu, že reforma soudnictví údajně porušuje nezávislost justice. Podle ředitelky se v tomto případě měří Polsku dvojím metrem a zmínila reportáž o Španělsku, ve kterém jsou vězněni představitelé Katalánska. „Já musím říct, že jsem pobouřená, že v Evropě je něco takového možné,“ dodala.

Janyška argumentoval, že pokud je ministr spravedlnosti zároveň politikem, nejvyšším prokurátorem a jmenovatelem soudců, tak to nedělá dobrotu, což už polští právní experti říkají dlouho. Romaszewská-Guzyová prohlásila, že sice není fanynkou současné reformy, ale zároveň zdůraznila nutnost vychovat novou generaci soudců. Zmínila Německo, kde bylo možné nahradit východoněmecké soudce západoněmeckými, ale připomenula, že to v Polsku nejde.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…