Polsko: Trochu jiné zprávy, než se u nás píše. Čísla, fakta, změny...

23.07.2017 20:52

Novináři Dalibor Balšínek a Milan Fridrich se na sociální síti Facebook přeli o to, co se děje v Polsku. Zatímco podle Balšínka dělá demokraticky zvolená polská vláda to, co uzná za vhodné a má k tomu podporu voličů, programový ředitel ČT Fridrich kontroval, že tohle se v roce 1933 dalo říct i o Adolfu Hitlerovi. Právě kvůli zkušenosti s Adolfem Hitlerem nebo s českými komunisty prý musíme dění v Polsku pečlivě sledovat.

Polsko: Trochu jiné zprávy, než se u nás píše. Čísla, fakta, změny...
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

U našich severních sousedů je stále živo. Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) prosadila své představy v oblasti fungování soudů, jenže mnoha Polákům se tyto představy nelíbí. Už proto, že vláda nekompromisně vystoupila proti Nejvyššímu soudu a většinu soudců nutí odejít do důchodu. Napříště má být Nejvyšší soud pod větší kontrolou ministerstva spravedlnosti. Polská opozice reprezentovaná Občanskou platformou (OP) a s ní i mnoho polských voličů něco takového považuje za nepřijatelné.

K situaci v Polsku se vyjádřili i špičkoví funkcionáři české justice; v čele s předsedou Ústavního soudu ČR Pavlem Rychetským vydali k dění u našich severních sousedů prohlášení, v němž dávají najevo, že odmítají mlčet k narušování křehké rovnováhy mezi zákonodárnou, výkonnou a soudní mocí.

Novinář Dalibor Balšínek ze serveru Echo24.cz však nabízí trochu jiný pohled na dění v Polsku. „PiS zůstává nejsilnější politickou stranou v zemi, OP je víceméně na svých. PiS ale získává větší podporu mezi mladými voliči, snižuje počty Poláků, kteří opouštějí svoji zemi, má velmi slušné ekonomické výsledky,“ píše Balšínek na sociální síti Facebook. „Češi Polsku nerozumí, protože o něm jen málo ví, ale s o to větší vervou jsou připraveni bojovat, tedy vydávat rozhořčené posty na FB, na obranu polské demokracie,“ pokračuje novinář.

Kritika, která se teď snesla na hlavu polské vlády, souvisí podle Balšínka s tím, že kroky strany Právo a spravedlnost nejsou po chuti politikům v Bruselu. „Přitom v Polsku se neodehrává nic jiného než standardní politický boj a pokud OP ve volbách se svým programem přesvědčí dost Poláků, může zavést své představy o fungování společnosti,“ uzavřel svou úvahu Balšínek.

A co Hitler?

V diskusi pod příspěvkem však na novinářova slova zareagoval jeho kolega z oboru, stávající ředitel programu ČT Milan Fridrich. Zaměstnanci veřejnoprávní televize se zdá Balšínkova úvaha poněkud chabá. protože stejnou obhajobu lze použít i na mocenský nástup komunistů v Československu v roce 1948.

„Dalibore, EU i USA a náš civilizační okruh stojí na nezávislosti instituci a jednotlivé moci. Za zlo pokládá, když vítězná strana chce svět po svém a měnit režim. Takto jak ty píšeš, by se dal ospravedlnit i Únor 1948, prostě KSČ realizovala jako vítězná strana svoji vizi... Fareed Zakaria píše, že demokracie bez těchto brzd a záklopek může demokraticky zrušit samu sebe,“ kontruje Fridrich.

Stačí si vzpomenout na to, jak si Němci zvolili Adolfa Hitlera a za pár let už svět prožíval jedny z největších hrůz v historii celé planety. Demokratické instituce a pravidla, na kterých stojí, mají takovémuto vývoji bránit. Proto je Fridrich přesvědčen, že je třeba se ozvat, když je rovnováha mezi jednotlivými složkami moci narušena, byť je to v Polsku.

Dalibor Balšínek doslova napsal:

V Polsku budou dnes v desítkách měst demonstrace proti reformě justice. Stejné demonstrace se konaly před volbama v roce 2015 proti vládě Občanské platformy. Tehdy ji právě porazil s 38 procenty PiS a získal většinu v obou komorách, Sejmu i Senátu. PiS podle posledního předvolebního průzkumu, jak ho cituje opoziční Gazeta Wyborcza ztrácí oproti přechozímu průzkumu 3 body a pohybuje se na 32. PiS zůstává nejsilnější politickou stranou v zemi, OP je víceméně na svých. PiS ale získává větší podporu mezi mladými voliči, snížuje počty Poláků, kteří opouštějí svoji zemi, má velmi slušné ekonomické výsledky.

Polsko je typická rozdělená společnost. Polsko je také jiná společnost než česká a nesouvísí to jen se silným postavením katolické církve, ale je determinovaná vztahem k Rusku, Německu, svými hranicemi, které se v historii neustále měnily, jinou povahou, jiným vztahem k vlastní zemi. Češi Polsku nerozumí, protože o něm jen málo ví, ale s o to větší vervou jsou připraveni bojovat, tedy vydávat rozhořčené posty na FC, na obranu polské demokracie.

Nebývalá kritika Polska ze zahraničí souvisí také s tím, že současná polská vláda nevyhovuje evropské reprezentaci v Bruselu, nepříjímá ale chová se autonomně. Tah Tuskem na Poláky nezabral.

Přitom v Polsku se neodehrává nic jiného než standardní politický boj a pokud OP ve volbách se svým programem přesvědčí dost Poláků, může zavést své představy o fungování společnosti.

Milan Fridrich doslova napsal:

Dalibore, EU i USA a nas civilizacni okruh stoji na nezavislosti instituci a jednotlive moci. Za zlo poklada, kdy vitezna strana chce svet po svem a menit rezim. Takto jak ty pises by se dal ospravedlnit i Unor 1948, proste KSC realizovala jako vitezna strana svoji vizi... Fareed Zakaria pise, ze demokracie bez techto brzd a zaklopek muze demokraticky zrusit samu sebe. Jako treba za Hitlera v Nemecku... Proste lidi najednou hlasuji pro diktaturu. A prave ty zcela nezavisle instituce by mely znemoznit tu totalitu moci. Jiny model nez liberalni demokracie.. A to je DNA Evropske unie i USA... V zapadni Evrope je ten voluntarismus a snaha uchopit maximum moci jak to dela PiS nebo Orban v Madarsku zcela neprijatelny. Z vyse uvedenych duvodu..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …