Polsko Ukrajině: My se máme dobře. Vy si rozmyslete, kdo koho potřebuje

26.09.2023 9:34 | Monitoring

Ministr kanceláře prezidenta Polské republiky Andrzeje Dudy, šéf Úřadu pro mezinárodní politiku Marcin Przydacz poslal vzkaz vládě v Kyjevě. Jasně popsal, kdo koho potřebuje víc – zda Polsko Ukrajinu, nebo Ukrajina Polsko. Server Ukrajinská pravda naznačil, v čem by se mohli Ukrajinci u Poláků inspirovat.

Polsko Ukrajině: My se máme dobře. Vy si rozmyslete, kdo koho potřebuje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Setkání polského prezidenta Andrzeje Dudy a českého prezidenta Miloše Zemana v Náchodě

Marcin Przydacz v rozhovoru pro RMF FM v pondělí ráno promluvil k voličům. V rozhlase promluvil mimo jiné o cestě ukrajinského prezidenta přes Polsko zpět na Ukrajinu. Ministr z prezidentské kanceláře zdůraznil, že podobných cest se odehrává hodně. Ukrajinská strana nemůže cestovat do světa přes letiště v Kyjevě či ve Lvově a musí startovat do jiných destinací z ciziny. A Polsko se v tomto směru nabízí a není třeba o tom informovat pokaždé veřejnost.

Zprávu převzala také vládní Polská tisková agentura.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí

Pokud by měl Przydacz ukrajinským politikům něco doporučit, jednu radu by pro ně prý měl. Kdyby byl na jejich místě, prý by se staral především o posilování stávajících spojenectví a utužoval by přátelství se zeměmi, které jsou jí nakloněny. Protože Ukrajina je tou zemí, která dnes potřebuje pomoc.

„My jsme v NATO, máme silnou armádu, jsme v EU, máme docela dobře fungující zemi. Ale Ukrajina má dnes problémy a mělo by ji záležet na tom, aby ji Polsko podpořilo. Ale my se nevnucujeme,“ zdůraznil ministr z polské prezidentské kanceláře. A dodal, že Polsko v posledním roce a půl Ukrajinu intenzivně podporuje, přijalo dokonce milion ukrajinských uprchlíků, i když to není vždy v polském zájmu. A že náznaky ukrajinského prezidenta Voilodymyra Zelenského, jenž na půdě OSN prohlásil, že spojenci, kteří blokují dovoz ukrajinského obilí na své území, v podstatě nahrávají Moskvě, si podle ministra Polsko nezasloužilo.

Polsko, Slovensko a Maďarsko před časem oznámily, že na ukrajinské obil budou dál uplatňovat embargo, od kterého ostatní státy EU upouštějí. A polský prezident Andrzej Duda již naznačil, že transport ukrajinského obilí přes polské území do třetích zemí by mohl být povolen – pokud se nebude v Polsku prodávat. Ministr Przydacz má za to, že stávající ochlazení vztahů mezi Polskem a Ukrajinou nelze nazývat konfliktem. Vláda v Kyjevě by měla podle jeho názoru nejlépe vědět, že je třeba držet při sobě, protože jakékoli spory nahrávají Moskvě. „Pokud však Ukrajina nebude mít zájem přátelit se s Polskem, samozřejmě to zvládneme,“ podotkl Przydacz.  

Server Ukrajinská pravda upozornil, že Ukrajina se může v evropských zemích, Polsko nevyjímaje, inspirovat i při nutné reformě soudnictví. Polská vládní strana Právo a spravedlnost čelí v EU kritice za prováděnou soudní reformu, ale podle serveru Ukrajinská pravda se lze i tady inspirovat ve snaze uspořit náklady na provoz soudního systému.

Další inspiraci by si Ukrajinci mohli vzít např. z Portugalska. Vláda v Lisabonu rozhodla, že soudy, které řeší méně než 250 případů ročně, budou uzavřeny. Pokud soud prvního stupně projednává malý počet případů a nachází se méně než hodinu od jiného soudu, který by mohl případ projednávat, měl by být uzavřen. Vedle toho bylo rozhodnuto, že soudní budovy, které jsou ve špatném stavu nebo mají zastaralé vybavení, mohou být uzavřeny. A tam, kde poklesne počet obyvatel, též může být soud uzavřen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My se máme sice špatně,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.09.2023 10:13:07
ale taky je nepotřebujeme. Jenomže si kvůli neziskovkám, vlajkám všude podlézavě vyvěšeným myslí, že jsou pro nás spásou a nadějí. Nejsou. Jsou otravní až běda.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…