Polsko a Maďarsko ohrožují EU. Ještě aby se zvrhla Francie... Komentátor, který sloužil v Bruselu, je zhrozen

29.12.2021 21:20

Expert na Evropskou unii Karel Barták přináší na rádiových vlnách Českého rozhlasu Plus bilanční glosu, jak si v uplynulém roce počínala EU v postpandemické obnově ekonomiky. Největším z bolístek je také střet Bruselu s Polskem a Maďarskem, který narušuje soudržnost a pro Česko značí velké dilema. Věří však, že nová vláda zaujme „správný“ postoj. Zároveň přemítá o tom, co pro Evropu bude znamenat odchod Angely Merkelové. A kromě jiného také vyzdvihuje vymezování se vůči Rusku a Číně.

Polsko a Maďarsko ohrožují EU. Ještě aby se zvrhla Francie... Komentátor, který sloužil v Bruselu, je zhrozen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
„Evropská unie má za sebou další ‚annus horibillis‘, akorát si už všichni zvykli,“ zmiňuje komentátor v souvislosti s EU známou latinskou frázi, která v překladu znamená „hrozný rok“. Poukazuje na několik nejviditelnějších a nejvýznamnějších bodů, které se letos v Unii udály.

Evropa hraje v našich pandemických starostech daleko větší roli, než jsme si podle Bartáka dosud uvědomovali a připouštěli. V rámci postpandemické obnovy ekonomiky do Bruselu zamířily obsáhlé národní plány obnovy, které Komise vyhodnocovala a doporučovala Radě EU jejich schválení.

Kámen úrazu přišel, když nebyly schváleny dva programy, konkrétně ten maďarský a polský. Čímž se dostáváme k bodu, který letos asi nejvíc vadil a nevěstí podle Bartáka nic dobrého ani pro příští léta.

„Polsko a Maďarsko se už natolik odchýlily od psaných i nepsaných pravidel pro fungování demokratického právního státu, že jejich současným vládám většina EU nedůvěřuje a hrozí jim vůbec poprvé v historii evropské integrace finančními sankcemi. Je to bolestný problém, protože ohrožuje soudržnost a akceschopnost celé organizace, prohlubuje nedůvěru, oddaluje přijímání dalších zemí do Unie. A a pro země, jako je Česko, představuje mimořádně těžké dilema,“ zhodnocuje komentátor.

Na postojích někdejšího premiéra Babiše jsme v tomto případě prý mohli dobře sledovat, jak na jedné straně sympatizoval s polským a zejména maďarským „neliberálním“ experimentem, ale na druhé si uvědomoval, že pro Česko není výhodné se příliš vzdalovat od západoevropského mainstreamu.

S novou vládou je zde podle jeho názoru naděje na jistou korekci a lepší čitelnost: „Už proto, že v čele vlády nebude člověk, jehož a priori irituje organizace, která říká, že je kvůli svému podnikání v trvalém střetu zájmů,“ poznamenává.

Stranou samozřejmě nezůstala ni tzv. zelená dohoda pro Evropu. „Pozoruhodné je, že většina těchto kontroverzních zákonů se bude dojednávat pod českou taktovkou ve druhé polovině příštího roku. Máme se tedy na co těšit,“ podotýká krátce Barták.

Naopak stagnovala debata o migrační a azylové politice, i když události na polsko-běloruské hranici na konci roku naléhavě podtrhly potřebu takové úpravy, míní Barták a podotýká, že Komise nadále tlačí svůj dva roky starý návrh migračního paktu, ale vlády se nad ním zatím jenom hádají. Tu českou nevyjímaje.

Evropou rezonuje také odchod Angely Merkelové, po němž bude pro rychlost a kvalitu další integrace dosti záležet právě na výsledku prezidentských voleb na jaře ve Francii. „Pokud by totiž podobné nacionalistické a demagogické tendence jako v Maďarsku a v Polsku převládly v některé z velkých západoevropských zemí, znamenalo by to ještě podstatně hlubší rozkol, pravděpodobně konec EU a příchod něčeho mnohem horšího a nebezpečnějšího,“ obává se Bárta.

Závěrem nepřehlíží ani fakt, že se „sedmadvacítka“ rozhodněji vymezuje vůči Rusku a Číně. „Sílí konsenzus kolem zárodku společné obrany. Příští revize Lisabonské smlouvy, která by umožnila i v zahraniční a bezpečnostní politice většinové hlasování, získává stále více stoupenců včetně nové německé vlády a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ zmiňuje bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…