Polsko zveřejní kompletní seznam nacistického personálu v Osvětimi

23.01.2015 16:40

Polsko chce ještě letos zveřejnit kompletní seznam nacistického personálu vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podle Institutu paměti národa se na něm bude nacházet přes 8000 jmen, což je výrazně více, než se dosud odhadovalo.

Polsko zveřejní kompletní seznam nacistického personálu v Osvětimi
Foto: auschwitz.org
Popisek: Koncentrační tábor Osvětim

Bádání okolo strážců a dalších nacistů podílejících se na chodu vyhlazovacího tábora, od jehož osvobození uplyne v úterý 70 let, provádí IPN třetím rokem. Podle šéfa krakovského oddělení institutu Marka Lasoty dospěl k nečekaným výsledkům: Zatímco ještě nedávno se soudilo, že na seznamu bude něco přes 4000 jmen, nyní mají historici jasno, že jich bude přes 8000. "Jsme blízko zveřejnění plného seznamu jmen... Doufám, že se nám do konce roku podaří doplnit všechna," řekl listu Gazeta Wyborcza Lasota.

Podle něj počet dozorců a dalšího personálu v průběhu let neustále rostl a nejvíce jich tam pracovalo před jeho osvobozením v lednu 1945 - přes 4500 lidí.

Během pátrání se vynořily i další zajímavé informace

Polsko se chystá na úterní připomínku výročí osvobození tábora, v němž podle historiků nacisté zavraždili okolo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. Akce se zúčastní na tři stovky bývalých osvětimských vězňů, z nichž někteří dali najevo, že by si jména dozorců rádi přečetli. "Seznam lidí, kteří měli na svědomí to peklo na zemi, by měl být snadno dostupný, aby se do něj mohl každý podívat. Doufám, že se toho dočkám," uvedl pětadevadesátiletý Karol Tendera.

Podle Lasoty se během pátrání v souvislosti s Osvětimí vynořily i další zajímavé informace. Například ta, že úřady komunistického Polska byly v 70. letech velmi blízko dopadení jednoho z nejhledanějších zločinců, nacistického lékaře Josefa Mengeleho, který v Osvětimi prováděl pokusy na lidech včetně dětí. "Z neznámých důvodů Polsko v jednu chvíli ukončilo angažmá v Mengeleho případu. Nevíme proč a chceme se zeptat lidí, kteří na tom pracovali, aby objasnili svůj postup," řekl Lasota. Mengele nikdy nebyl potrestán a zemřel v Brazílii v roce 1979.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …