Polský ministr zahraničí: Snažili jsme se o smíření s Ruskem, ale...

09.09.2014 12:50

Spekulace, že by Polsko dodávalo Ukrajině zbraně, odmítá polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Informují o tom úterní Hospodářské noviny. Ministr nicméně kritizoval současnou ruskou politiku. „Snažili jsme se s Ruskem o podobné smíření jako s Německem. Prezident Putin byl třeba první ruský lídr v Katyni. Ale když Rusko obsadí území souseda, nemůžeme předstírat, že se nic neděje,“ řekl podle listu Sikorski.

Polský ministr zahraničí: Snažili jsme se o smíření s Ruskem, ale...
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polský ministr přiznal, že jeho země kvůli sankcím nese následky, protože sedm procent jejího obchodu tvoří obchod právě s Ruskem. Jenže v Polsku prý převažuje názor, že následky nicnedělání by byly ještě dražší.

Putina musíme brát vážně

Ruský prezident Putin prý své plány naznačil dost podrobně v březnovém projevu po anexi Krymu. „Musíme ho brát vážně, on svůj plán realizuje,“ poznamenal Sikorski.

Podle něj je velmi pravděpodobné, že tzv. Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika dopadnou podobně jako Jižní Osetie nebo Podněstří. Budou mít kvůli ruské intervenci postavení slabých a nikým jiným než Moskvou neuznaných státečků. Ukrajinská vláda to podle Sikorského bude mít s obnovou a získáním vlády nad těmito regiony hodně těžké.

Evropské země podle polského ministra mají šanci uspět pouze v případě, že budou vůči Rusku postupovat jednotně, nejlépe také spolu s USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…