Pomoc chudým? Ani náhodou. Na Hladíka prší od Svobodných za dotace na byty

21.07.2023 8:35 | Monitoring

Nový dotační program lidoveckých ministrů, který má částkou jeden milion korun přispět na rekonstrukci domů po babičce, vyvolal velké rozčarování mezi Svobodnými. Jejich předseda Libor Vondráček dokonce mluví o absurdní situaci a dalšími pošlapání předvolebních slibů.

Pomoc chudým? Ani náhodou. Na Hladíka prší od Svobodných za dotace na byty
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček v rozhovoru pro RegionálníTelevizi.cz

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41192 lidí
„Vláda se rozhodla, že v době vysokých státních deficitů bude dotovat lidem rekonstrukce jejich bytů. Taková dotace je naprosto absurdní. V tomto případě navíc zjevně nemá ani sociální rozměr, protože chudší skupina obyvatel vlastní byt často nemá a pokud ano, tak i přes dotaci nemá na rekonstrukci. Občané se proto budou z daní skládat na rekonstrukci těm, kteří nemovitosti vlastní. Nám to přijde absurdní,“ řekl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Vládní představitelé však nový dotační program hájí.  „Program má podpořit zejména mladé rodiny, proto rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodníme každé nezaopatřené dítě žadatele. Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Nabídneme mladým rodinám, které nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízké dostupnosti hypotéčních úvěrů, možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení, a to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo získají v rámci rodiny,“ doplnil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Takovou argumentaci však Svobodní odmítají s tím, že tím bude docházet pouze k dalšímu děravění státního rozpočtu. „Vláda přitom oproti předvolebním slibům a programovému prohlášení vlády tvrdí, že musí zvyšovat daně, protože jinak deficit rozpočtu snížit nejde. My tvrdíme, že to bez zvyšování daní jde.  Chce to jen snahu a ochotu tvrdě zredukovat výdaje státního rozpočtu. A nezavádět nesmyslné dotace,“ dodal Libor Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…