Pomoc občanům i firmám. 21,8 miliardy. Ale ne v Česku

27.12.2022 22:50

Španělská vláda oznámila novou sérii opatření v hodnotě deseti miliard eur (asi 242,6 miliardy korun) pro rok 2023, mají pomoci zmírnit vysokou inflaci způsobenou válkou na Ukrajině, informuje o tom agentura Bloomberg.

Pomoc občanům i firmám. 21,8 miliardy. Ale ne v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurobankovka v detailu

Nový balíček opatření, který v úterý v Madridu představil premiér Pedro Sanchez, zahrnuje šestiměsíční prodloužení daňových úlev na elektřinu a plyn, které vyprší na konci letošního roku, novou přímou pomoc pro přibližně 4,2 milionu rodin s nižšími příjmy ve výši 200 eur (zhruba 4 850 korun) a snížení daní na základní potraviny, uvádí agentura Bloomberg.

Zároveň tamní vláda rozhodla ukončit plošnou slevu na pohonné hmoty a namísto toho zaměří podporu na odvětví dopravy a zemědělství, prodlouží také limit na zvýšení nájemného o 2 % do konce příštího roku. A poskytne podporu ve výši 900 milionů eur (zhruba 21,8 miliardy korun) průmyslovým podnikům náročným na plyn.

Od loňského podzimu Sanchez slíbil opatření v hodnotě 35 miliard eur (v přepočtu 849 miliard korun), což představuje 2,5 % celkové produkce země, aby se pokusil omezit inflaci. Meziroční nárůst spotřebitelských cen se vyšplhal téměř na 11 % poté, co ruská invaze na Ukrajinu vyvolala energetickou krizi v celé Evropě.

Přestože tato opatření spolu s klesajícími náklady na energie pomohla od července zmírnit inflaci o čtyři procentní body, podle španělské centrální banky bude růst cen v letech 2023 a 2024 nadále značný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…