Pomoc rodinám se díky ODS, KDU-ČSL a TOP 09 opozdí, uvedl Okamura

31.01.2021 16:12

Ve Sněmovně se v tomto týdnu projednávalo zvýšení přídavků na děti. Poslanci SPD nechtěli blokovat projednání a přijetí tohoto zákona ve zrychleném řízení, i za tu cenu, že by pro tuto chvíli nemohli uplatnit své pozměňovací návrhy. „Jelikož okamžitá pomoc pracujícím rodinám, a zvláště v dnešní kritické době, je pro nás v SPD prioritou,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura na facebooku. Své podněty ale přeci jenom budou moci uplatnit, protože ODS, KDU-ČŠL a TOP 09 projednání návrhu ve zrychleném řízení vetovaly.

Pomoc rodinám se díky ODS, KDU-ČSL a TOP 09 opozdí, uvedl Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Bohužel, potřebná pomoc mnoha rodinám, postiženým zejména dopady omezujících vládních opatření v důsledku nouzového koronavirového stavu a ztrátou pracovních příjmů, se kvůli postoji ODS, KDU-ČSL a TOP 09 citelně opozdí. Zejména vzhledem k tomu, že kvůli dopadům zmíněných restriktivních opatření se již nyní mnozí rodiče, což všichni bezprostředně vidíme a vnímáme kolem sebe, dostávají do vážných existenčních problémů, jsou mnohdy zcela bez finančních rezerv, a často už dokonce v dluhových pastech, je prvním a nutným předpokladem každé pomoci od státu její rychlost,“ myslí si Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


SPD podporuje vyšší přídavky na děti pro slušné a pracující rodiče. „V rámci podpory pracujících rodin s dětmi, což je jedno z ústředních témat našeho programu, samozřejmě souhlasíme se zvýšením hranice pro nárok na přídavek na dítě na úroveň měsíčního příjmu ve výši 3,4 násobku životního minima rodiny. A to hlavně z toho důvodu, že nyní na tento příspěvek prakticky nedosáhnou rodiče pracující na plné zaměstnanecké úvazky, anebo rodiče-živnostníci s měsíčními příjmy nad 15 000 korun. Což je doposud, i dle oficiálních vládních údajů, zhruba příjmový měsíční strop pro vznik nároku na tuto státní sociální podporu. A což je naprosto nepřijatelné," míní předseda SPD.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
Hnutí SPD podporuje také i zvýšení částky přídavku na dítě, jako takového, o 26 procent. „A to zvláště pro skupinu našich občanů, která má už nyní, dle stávající úpravy, nárok na jeho (o 300 korun měsíčně) vyšší finanční variantu,“ dodává.

To znamená pro pracující rodiče, pro rodiče řádně pečující o děti v rámci rodičovské dovolené, pro rodiče, kteří jsou příjemci starobního, invalidního či pozůstalostního důchodu, pro rodiče čerpající nemocenskou a pro ty rodiče, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci a aktivně spolupracují s úřady práce na hledání nového zaměstnání.

„Zájmy pracujících rodin a dětí jsou pro SPD prvořadé. A jsme naopak proti zvyšování přídavků té skupině občanů, která dlouhodobě nepracuje, přestože jsou práceschopní, práci si nehledá, neúčastní se rekvalifikačních programů a jejímž jediným příjmem jsou pouze různé typy sociálních dávek," říká Okamura.

Hnutí SPD také žádá zkrácení doby mezi obdobím poklesu příjmu rodičů pod příslušnou finanční hranici a vznikem nároku na přídavek na dítě a jeho faktickým vyplacením, a to ze současných minimálně tří měsíců na jeden měsíc, a to zejména v zájmu zachování důstojné životní úrovně slušných a pracujících rodin a nezaopatřených dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…