Pomoc živnostníkům byla podle komentátora z Reflexu spíše snem. Čísla jsou nekompromisní

12.01.2021 22:29

Pandemie koronaviru, která Česko provázela téměř celý loňský rok, má na svědomí nemalý počet bankrotů firem a podnikatelů. Vládní podpora byla jen slabou náplastí na ušlé zisky. „Byla spíš slibem než realitou. Být v dnešní době živnostníkem je věcí hraničící s hazardem, stav je v nejhlubším pekle,“ píše komentátor Jiří Štefek ve svém textu pro Reflex.cz a situaci shrnuje do konkrétních čísel.

Pomoc živnostníkům byla podle komentátora z Reflexu spíše snem. Čísla jsou nekompromisní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace podnikatelů a živnostníků proti vládě

Podle statistik poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company přerušilo své podnikání 99 329 živnostníků, což byl meziroční nárůst o nevídaných 43 procent,“ přibližuje Štefek. Celkový trend, kterým živnostníci dočasně ukončovali podnikatelské aktivity, nabral na tempu ve druhé polovině roku.

„Toto číslo je více než výmluvným obrazem situace v zemi a je v ostrém kontrastu proti velkohubým vládním prohlášením o masivní podpoře ekonomiky při zmírňování dopadů koronaviru,“ dodává.

Připomíná přitom, jak v polovině dubna loňského roku premiér Andrej Babiš i šéfka státní kasy Alena Schillerová prohlásili, že by celková opatření na podporu ekonomiky mohla činit téměř 1,2 bilionu korun. „V tomto slibu je důležité slovní spojení ‚mohla činit‘, protože nakonec skutečná realita byla mnohem skromnější,“ píše Štefek.

„Když ministryně financí Schillerová prezentovala výsledky státního rozpočtu za loňský rok, uvedla, že poskytnutá pomoc ekonomice na zmírnění dopadů covidu dosáhla 283,4 miliardy korun. V porovnání se slibem deklarovaným na jaře jde o pouhý zlomeček,“ podotýká, jaká je skutečnost.

Další „pomoc“ podnikům a podnikatelům měla podobu posečkání nebo prominutí záloh různých daní a plateb. To znamená, že živnostníkům a firmám stát tyto peníze vůbec neodpustil, ale bude je brzy chtít zpět, třeba už letos.

Když však na podzim vláda spustila druhý lockdown, už tu nebyla žádná řeč o dalším odpuštění minimálních záloh na pojištění živnostníkům, kterým nedovolila vydělávat. „Přiklepnutá pětistovka denně kompenzací, která činí 15 tisíc měsíčně, není žádné terno. Dlouho to trvalo, než se vláda uvolila, že by mohla slevit i z nájmů, a teprve nyní se řeší kompenzace pro lyžařské areály,“ shrnuje Štefek vládní kroky.

„Podtrženo, sečteno, být v dnešní době živnostníkem je věcí hraničící s hazardem,“ dodává komentátor a zmiňuje i mnoho svobodných povolání a živností, které mohou letošní první pololetí téměř s jistotou odepsat.

Závěrem připojuje analýzu Petry Štěpánkové z  poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, podle které tuzemská ekonomika v uplynulém roce propadla a vyhlídky do budoucna jsou stále nejisté. Postiženy jsou celé segmenty podnikání a firmy se dostávají do existenčních problémů. „Už jen samotné zjištění, že v prosinci svoji činnost přerušilo 9 439 živnostníků (což je meziročně o 108 procent více), je dokladem toho, že živnostenský stav je v nejhlubším pekle a na cestě vzhůru ho čeká tvrdý a bolestný očistec. A je jen otázkou, kolik podnikatelů se ho skutečně dočká,“ uzavírá Štefek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…