Pomohli jsme Ukrajině, raduje se šéfka EU. A přiklepla jí další miliardy. Fiala přitakal

11.11.2022 20:20 | Ze sítí

„Tam, kde Rusko zaselo zkázu, Evropa obnovila naději,“ pochvaluje si předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová pomoc Ukrajině při exportu jejích potravin do světa. Řekla, že se Rusko snažilo záměrně vyhladovět blokádou ukrajinských přístavů miliony lidí, čemuž se podařilo díky Evropě předejít. Solidarita však prý „naráží na kapacitní limity“. „Ukrajinské železnice a silnice potřebují opravy. Je třeba zkrátit čekací doby na hraničních přechodech,“ jmenovala a oznámila, že EU na pomoc poskytne dalších 250 milionů eur. „EU to zvládla,“ oceňuje Fiala.

Pomohli jsme Ukrajině, raduje se šéfka EU. A přiklepla jí další miliardy. Fiala přitakal
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
Šéfka Evropské komise zdůraznila nutnost udržení „solidárních cest“, prostřednictvím kterých proudí ukrajinské potraviny do světa. „Rusko se pokusilo dostat Ukrajinu do obležení. Díky evropské solidaritě se však Ukrajina udržuje v kontaktu se světem. Solidární cesty přinesly Ukrajině potraviny do světa a životně důležité příjmy do země. Ukázalo se, že tyto cesty jsou nepostradatelným záchranným lanem, které funguje bez ohledu na opakující se hrozby Ruska vůči námořní dopravě,“ uvedla s tím, že Evropská komise rozhodla o investování dalších 250 milionů eur do posílení těchto solidárních cest.

„Miliony lidí v nejzranitelnějších zemích světa jsou závislé na ukrajinských plodinách, aby přežily. Rusko se je záměrně snažilo vyhladovět blokádou ukrajinských přístavů. Zabránit lodím plným obilí v plavbě po světě. Tím se miliony lidí v nestabilních zemích od Somálska po Jemen ocitly na pokraji hladomoru. To my, Evropané, nedopustíme. Vytvořili jsme nouzové koridory, abychom pšenici, kukuřici a olejniny dostali z Ukrajiny na světové potravinové trhy. Díky našim solidárním koridorům Ukrajina vyvezla více než patnáct milionů tun zemědělského zboží,“ shrnula Ursula von der Leyenová, podle níž se podařilo takto zabezpečit zhruba 60 procent veškerého ukrajinského vývozu potravin od začátku války.

„Spolu s dohodou o znovuotevření černomořských přístavů, kterou zprostředkovala OSN, naše solidární cesty stabilizovaly světové ceny potravin a přinesly okamžitou pomoc zemím v nouzi a jsou nejspolehlivějším způsobem, jak může Ukrajina obchodovat s Evropou a světem,“ pokračovala.

Pomoc Ukrajině při zajištění exportu ze země měla přinést ukrajinským zemědělcům a podnikům více než 15 miliard eur a podle předsedkyně Evropské komise navíc přispívají k užší integraci ukrajinské ekonomiky s Evropskou unií.

Solidarita však podle ní nyní „naráží na kapacitní limity a potřebuje naléhavé investice“. „Ukrajinské železnice a silnice potřebují opravy. Je třeba zkrátit čekací doby na hraničních přechodech. Pohraniční země – včetně Moldavska –, které se staly ukrajinskou branou do světa, potřebují větší podporu. A právě proto v krátkodobém horizontu posílíme solidární cesty dalšími investicemi ve výši 250 milionů eur a ve střednědobém horizontu samozřejmě dále zlepšíme spojení mezi Ukrajinou, Moldavskem a zbytkem Evropy,“ avizovala. Celkově pak má na program od EU a dalších partnerů dohody jít až miliarda eur.

Svou řeč zakončila podotknutím, že jsou tyto cesty „silným příkladem toho, jak se můžeme postavit agresorovi díky kreativitě, rozhodnému jednání, solidaritě a spolupráci“, a to „pro dobro Ukrajiny i celého světa“.

K pomoci se zabezpečováním exportu z Ukrajiny promluvili také lídři Polska, Slovenska a Rumunska či moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Český premiér Petr Fiala (ODS) podotkl, že je tento projekt „skvělým příkladem toho, jak může společný přístup pomoci nejen členským státům EU, ale i třetím zemím. „Po útoku Ruska na Ukrajinu byly ohroženy miliony tun zemědělské produkce. Rusko kladlo miny na pole a ničilo infrastrukturu včetně sýpek. Rusové kradli traktory a další zemědělské stroje,“ připomenul, co předcházelo následnému růstu cen potravin.

Muselo se podle něj „jednat rychle, aby se dostala kukuřice, obilí a další zemědělská produkce z Ukrajiny ke svým spotřebitelům, kteří byli na tomto vývozu velmi závislí“. „A EU to zvládla,“ ocenil.

Navýšení pomoci pro program zajišťující export ukrajinských potravin podle předsedy vlády pomůže ukrajinským zemědělcům i lidem na celém světě a umožní nakupovat potraviny za přijatelnou cenu.

„Jsem rád, že EU může oznámit zvýšení investic do této oblasti. Globální potravinová bezpečnost nemůže být zajatcem ruské agresivní politiky,“ prohlásil český ministerský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…