Pomozte, volá Porošenko. A Babišova vláda? Čtěte. Nové informace má i Jaroslav Bašta

29.11.2018 11:44

Vláda dnes vyslechla stanovisko ministerstva zahraničí ke konfliktu Ruska a Ukrajiny v Azovském moři. Žádné usnesení podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nepřijala. Novinářům po zasedání kabinetu řekl, že ministr Tomáš Petříček (ČSSD) dal kolegům informaci k situaci na Ukrajině a stanovisko, které česká diplomacie zveřejnila v úterý. Podle něj je blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska hrubým porušením mezinárodního práva.

Pomozte, volá Porošenko. A Babišova vláda? Čtěte. Nové informace má i Jaroslav Bašta
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad eskalací napětí u Krymu a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím. „Blokování svobodné plavby Kerčským průlivem ze strany Ruské federace považujeme za hrubé porušení mezinárodního práva. Česká republika vyzývá k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, jakož i k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel. Obě strany vybízíme ke zdrženlivosti,“ uvedla česká diplomacie v tiskovém prohlášení.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

K celé věci se vyjádřil také bývalý diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, a to ve vysílání ČT24. „Nejsem odborník na právo, ale jenom jsem si všímal některých věcí, které jsou spojené s tím incidentem, který proběhl v Černém moři, nikoliv v Kerčské úžině. Když jsem se díval na poslední zprávy, tak je docela tlačenice o to, kdo ten spor urovná. Sám od sebe se v tom angažuje turecký prezident Erdogan, jenž telefonoval jak Vladimiru Putinovi, tak Petro Porošenkovi. Následně telefonoval prezidentu USA Donaldu Trumpovi,“ vyprávěl Bašta. „Donald Trump požádal o stejnou službu Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ doplnil.

„Ruskou verzi případu pronesl včera na tiskové konferenci Putin, který říkal, že bezpochyby ty lodě porušily ruskou námořní hranici, a to nikoliv na té levé straně Krymu, kde to může z hlediska Ukrajiny být zpochybnitelné, ale udělali to na opačné straně, té pevninské. Ukrajinci zase ukazovali, že ty lodě se otočily a pluly do mezinárodních vod, kde došlo k té střelbě. Tam je to také nezpochybnitelné,“ zmínil Bašta, že je také ve hře to, že pravdu mají obě strany.

„Je to téměř pět let od toho, kdy Krym přešel do ruských rukou, jsme v situaci kdy de iure ze strany Ukrajiny je Krym nadále ukrajinský, de facto je ruský a žádné konflikty tam v průběhu těch pěti let nebyly. Ty začaly až letos, po 15. květnu, když byl otevřen most přes Kerčskou úžinu. A to je jedna z věcí, se kterou bude pracovat ruská propaganda,“ míní Bašta.

Nyní dle jeho slov bude následovat soudní jednání. „Konflikt vyvolal velké obavy z toho, že by to mohlo končit válkou. Ukrajinský prezident nechal vyhlásit válečný stav v regionech, je tam zajímavé, že to jsou nejen regiony sousedící s Ruskem, ale také s Podněstřím, které patří do Moldovy,“ uzavřel své povídání Bašta. 

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci.

Ruské ministerstvo zahraničí pak obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina v reakci na incident vyhlásila válečný stav.

Jak pak dnes píše server Novinky.cz, ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vybídl Severoatlantickou alianci, aby do regionu vyslala své lodě. Podle jeho slov totiž Rusové blokují ukrajinské přístavy v Azovském moři. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…