Pomůžeme v Sýrii sto padesáti sirotkům, vykládal Babiš. Pak se to v tichosti seškrtalo na třetinu

26.04.2019 14:35

Když premiér Andrej Babiš (ANO) vysvětloval Čechům, Moravanům a Slezanům, že nestojí o přijímání válečných sirotků ze Sýrie v České republice, což prosazovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), prohlašoval, že bude lepší pomáhat dětem přímo v Sýrii. Sliboval, že pomůže až 150 dětem. Server Seznam.cz se podíval, jak se premiérovy plány vyvíjely dál. Ukázalo se, že je Babiš opravdu hodně zredukoval.

Pomůžeme v Sýrii sto padesáti sirotkům, vykládal Babiš. Pak se to v tichosti seškrtalo na třetinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Když Andrej Babiš vyprávěl o tom, jak bude pomáhat sirotkům přímo v Sýrii, počítal s pomoci 150 dětem. Teď už se jeho plány zredukovaly jen na 50 dětí. „Původně jsme dostali za úkol navrhnout areál pro 150 dětí. Konečný návrh se zredukoval na 50,” prozradil Martin Kokta, šéf stavební firmy Cubespace, která staví v Sýrii sirotčinec.

Proč snížil Babiš svůj původní plán o dvě třetiny? Bojí se, že nenajde víc sirotků. Pokud se jich však najde víc, kapacita sirotčince se může následně rozšířit. Budou se hledat především sirotci ze Sýrie, jenže těch postupně ubývá, protože úřady postupně nachází jejich příbuzné. V uprchlických táborech v Řecku sice pobývají i děti z Afghánistánu, z Iráku a z dalších zemí, ale těm sirotčinec připravovaný v hlavním městě Sýrie Damašku nemá být určen. Může se to však ještě změnit.

Čistě český projekt má podle Babiše vyjít na 65 milionů korun. Ve svém pravidelném hlášení na sociální síti Facebook dodal, že k tomu založí nadaci, která bude hledat sponzory, kteří by s konečnou realizací pomohli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…