Popekonom Sedláček nakládal u Tvarůžkové vládě: Ten rozpočet je tak na trojku. A euro už jsme měli přijmout dávno

22.12.2018 8:41

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přívítala v pátečním Interview populárního ekonoma Tomáše Sedláčka, který okomentoval rozpočet na příští rok. Kabinet Andreje Babiše (ANO) ani trochu nešetřil. Pár slov přidal i k brexitu. Posteskl si nad tím, co to jeho milovaná Velká Británie provádí.

Popekonom Sedláček nakládal u Tvarůžkové vládě: Ten rozpočet je tak na trojku. A euro už jsme měli přijmout dávno
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Ministryně financí Alena Schillerová sice svůj rozpočet označila za dobrý, ale Sedláček dodal, že ve škole vždycky znamenalo, že „dobrý znamená za tři“. „Je to udržovací rozpočet vlády, která má to štěstí, že na vládním koni jede zrovna v době, kdy je hezké počasí,“ upozornil host.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

Zkritizoval vládu za to, že znovu zvýšila státní dluh. O dalších 40 miliard. „Je to ukazatel schizofrenie celé společnosti, která chce čerpat tolik a tolik peněz, ale nemá tolik,“ upozornil Sedláček s tím, že touto nemocí netrpí zdaleka jen Češi, ale i obyvatelé v dalších západních zemích.

Problém je podle Sedláčka v tom, že „firma“ zvyšuje penze, aniž by se odhodlala udělat nějakou důchodovou reformu, na což prý zásadně doplatíme v budoucnosti. Bude nás to bolet, až česká společnost ještě víc zestárne, což už nebude trvat dlouho. Náš důchodový systém je vlastně tím nejkomunističtějším prvkem. Je to vlastně jediný systém, který neprošel nějakou reformou. Doba ekonomického růstu je přitom tím nejlepším obdobím, kdy reformy provádět.

Vedle reforem důchodového systému potřebujeme reformu celé ekonomiky, která by se měla orientovat na vědomosti a nápady. Když přijdete s nějakým nápadem o půl roku dřív než kdokoli jiný, můžete na tom podle Sedláčka hodně vydělat. A tady je podle ekonoma další problém stávajícího rozpočtu. Málo se zaměřuje na podporu školství, víc by se mohl orientovat i na podporu vědy.

Pár slov přidal i k otázce přijetí eura. Sedláček je toho názoru, že jsme euro měli přijmout už dávno, ale když už jsme udělali tu chybu, že jsme ho dosud nepřijali, tak v tuto chvíli to Sedláček nedoporučuje, protože vody eurozóny jsou v tuto chvíli rozbouřené.

Než se rozloučil s diváky, věnoval se ještě brexitu. Zaujalo ho, že zatímco 27 členských států EU dokázalo najít nějakou shodu, Velká Británie si v tuto chvíli sama není jistá, co by přesně chtěla, a podle toho to taky vypadá.

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí

„Moje milovaná Velká Británie také doufala, že bude mít skvělé vztahy s USA, což bývalo za prezidenta Baracka Obamy, ale mezitím se trochu změnil vítr a s prezidentem Trumpem je to jinak. A především se změní velikost Velké Británie, která těžila z toho, že je jistou spojnicí mezi Evropou a zbytkem světa. Ale most potřebuje pevné ukotvení na obou koncích,“ pravil Sedláček.

Nad brexitem zkrátka kroutil hlavou. „Myslím si, že to bylo zbytečný, protože EU nedělá nic tak špatnýho. Já jsem se ptal přátel, proč hlasovali pro brexit, a oni říkali, že kvůli evropské byrokracii, ale já jsem se jich pak zeptal, kdy vás ve vašem osobním životě zbrzdila evropská byrokracie třeba jen na dvě minuty. A to už váhali,“ dodal ekonom přesvědčený o tom, že členství v EU nám přináší spíše výhody.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…