Poplatek za vstup na území EU se bude týkat i Britů, oznámil v ČT Füle

21.11.2016 21:51

Především o chystaném zavedení systému ETIAS, který zpoplatní vstup na území EU pro občany ze zemí mimo EU, se hovořilo v dnešní Devadesátce na programu ČT24. Hlavním hostem pořadu byl Štefan Füle, bývalý eurokomisař pro rozšíření.

Poplatek za vstup na území EU se bude týkat i Britů, oznámil v ČT Füle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Celý systém by měl trvat deset minut, občan přicházející na území EU by měl například na letišti nebo na hraničním přechodu elektronicky zaplatit poplatek pět eur, v 95 % případů po zaplacení by mělo přijít schválení, v 5 % případů by přišel pokyn příchozího dále prověřit.

Takto vydané povolení ke vstupu na území EU pak platí pět let na dobu 90 dnů v průběhu 180 dní. Náklady na zavedení systému jsou 212 milionů eur, předpokládaná výnosnost je asi 85 milionů eur ročně.

ETIAS problém nelegální migrace neřeší

Nově zavedený proces spojený s poplatkem se bude týkat i britských občanů, kteří pobývají v letních rezidencích na jihu Evropy. „Mají ale možnost si zažádat o víza umožňující dlouhodobý pobyt,“ podotkl Füle.

ETIAS ovšem neřeší problém nelegální migrace. Proto prý bude pokračovat úsilí EU o omezení nelegálních směrů migrace. Podařilo se to na tzv. balkánské cestě, na trase přes Středozemní moře se to zatím nedaří.

Zrušení víz pro Ukrajince bude zásadním krokem

V pořadu byla zmíněna i určitá podobnost systému ETIAS s americkým systémem ESTA.

Diskutovalo se také o připravovaném zrušení krátkodobých víz pro řadové Ukrajince. Jiří Just, spolupracovník ČT v Moskvě, v pořadu řekl, že půjde o zásadní krok. Nyní si totiž zprostředkovatelé víz říkají po žadatelích i o 300 dolarů.

V ČR bylo ke konci září evidováno 110 tisíc Ukrajinců, což je druhý nejvyšší počet cizinců hned po Slovácích, kterých je 150 tisíc.

V pořadu také zaznělo, že proces zaměstnávání lidí z Ukrajiny je zdlouhavý.

Kompromis navržený Nizozemskem asi bude průchodný

Jak bude naloženo s Ukrajinci, kteří překročí dobu víza? Zajímalo jednoho z diváků. „Myslím, že po zkušenostech s migrační vlnou je cizinecká policie ve stavu, že je s to řešit i tento problém,“ prohlásil Füle s tím, že každý takový člověk pak narazí se svou žádostí v systému ETIAS.

Asociační dohoda s Ukrajinou narazila v Nizozemsku. To teď navrhuje kompromis. Podle Füleho jsou podmínky navrženého kompromisu v souladu s Asociační dohodou, takže nevidí problém, který by měl zabránit přijetí tohoto kompromisního řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…