Popravená Horáková: Srovnání s dneškem. Zwyrtek Hamplová opět zaujme

27.06.2023 11:41 | Monitoring

Výročí popravy Milady Horákové pojala po svém senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. „Každý totalitní režim začíná odepřením svobody slova, zákazem jiných než provládních názorů a dehonestací a mocenským pronásledováním svých odpůrců včetně profesního uplatnění, a může končit mocenským násilím a politickými procesy. Podobné projevy zneužívání moci včetně skryté i veřejné provládní propagandy ve veřejnoprávních médiích nebo hrazené z veřejnoprávních rozpočtů je nutné kategoricky odmítnout hned v zárodku jako protiústavní, nedemokratické a ohrožující základní principy právního státu,“ uvedla. Jiní se smáli, že Horákovou uctil prezident Petr Pavel, někdejší normalizační důstojník.

Popravená Horáková: Srovnání s dneškem. Zwyrtek Hamplová opět zaujme
Foto: Archiv JZH
Popisek: Advokát Mgr. Radek Suchý a senátorka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Publicista Deníku Referendum Otakar Bureš se rozhodl hájit komunistickou myšlenku jako myšlenku dobrou, jejímž jádrem je touha, aby se lidé měli lépe.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

„Komunistické hnutí vychází v základu své ideologie z odvěké lidské touhy učinit svět lepším místem pro všechny lidi bez rozdílu. Naopak fašisté chtějí konzervovat privilegia exkluzivně definované skupiny. … Oblíbenou rétorickou figurou pravičáků je strašení komunistickým násilím. Karl Marx a Friedrich Engels skutečně ovlivnili socialistické myšlení mimo jiné i tezí, že soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit jen násilím, protože buržoazie bude bránit svá privilegia všemi prostředky. Ale vzhledem k ekonomickému, politickému, sexuálnímu nebo symbolickému násilí, s nímž se setkáváme v kapitalismu dnes a denně, je pohoršování nad touto marxistickou myšlenkou neskonalou licoměrností. Privilegia a násilí jsou v naší společnosti něčím tak běžným, že je pokládáme takřka za samozřejmost,“ napsal Otakar Bureš.

Český stát popsal jako stát s jedním milionem obětí exekutorů.

„Řekněme to konečně otevřeně: Třídní společnost, v níž žijeme, je založena na privilegiích a násilí. Komunismus je snahou o odstranění panství privilegované třídy, což je předpokladem naplnění potřeb, seberealizace, a tedy svobody všech,“ pokračoval Bureš.

Vidí to tak, že i myšlenky Ježíše Krista byly „v jistém smyslu komunistické“. Jde o snahu vytvořit společenství, ve kterém nikdo nebude trpět hladem, nebude žít na ulici a nebude vyhnán do války. V zájmu toho docházelo i k zabavování majetků bohatším a k přerozdělování. Dnes bychom podle Bureše měli postupovat podobně, protože jinak nás zničí klimatické změny, případně války, k nimž i kvůli klimatickým změnám může dojít.

Když toto četl Miroslav Klousek, dnes řadový člen TOP 09, obrátil se na Deník Referendum s důraznou žádostí.

„Před 73 lety komunisté zavraždili dr. Miladu Horákovou. Nacismus ještě v žaláři přežila, komunismus byl důslednější. Neoblbujte lidi ‚láskou‘ ke zločinným ideologiím, Deníku Referendum,“ žádal Kalousek na twitteru.

Miroslav Kalousek promlouvá

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová k popravě Horákové napsala, že každý autoritářský režim omezuje svobodu slova.

„Každý totalitní režim začíná odepřením svobody slova, zákazem jiných než provládních názorů a dehonestací a mocenským pronásledováním svých odpůrců včetně profesního uplatnění, a může končit mocenským násilím a politickými procesy. Podobné projevy zneužívání moci včetně skryté i veřejné provládní propagandy ve veřejnoprávních médiích nebo hrazené z veřejnoprávních rozpočtů je nutné kategoricky odmítnout hned v zárodku jako protiústavní, nedemokratické a ohrožující základní principy právního státu,“ napsala k popravě Horákové senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová promlouvá

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová promlouvá

Čest památce Milady Horákové vyjádřil někdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman, někdejší šéf ČRo Vltava Petr Fischer i náměstkyně primátora Prahy Alexandra Udženija.

„Dnes je to 73 let, kdy byla komunisty po vykonstruovaném procesu na dvoře pankrácké věznice popravena Milada Horáková, bojovnice proti totalitě, politička, feministka a hlavně nesmírně statečná a inspirativní žena. Svým vrahům odpustila a na popraviště šla se vztyčenou hlavou. Její tragický osud je věčným mementem zrůdnosti komunismu i statečnosti, se kterou lidé totalitnímu režimu vzdorovali,“ napsala.

O Miladě Horákové

O Miladě Horákové

Oběti komunismu uctil i prezident Petr Pavel, před listopadem 1989 člen komunistické strany, který mohl být komunistickým špionem, což připomněl i poslanec za SPD Jaroslav Foldyna.

 

„Černý humor… Teď jsem se rozesmál… Prezident Pavel s manželkou na Újezdě uctí památku obětí komunismu. Komunistický rozvědčík a politručka, uctí oběti režimu, jehož represivní součástí byli.
No to nevymyslíš,“ poznamenal Foldyna na sociální síti.



Jaroslav Foldyna promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Miladu Horákovou uctil pávek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 27.06.2023 12:10:05
achjo, to je bizár... doufám, že měl projev a pávková politruk mohla slzu uronit, ... na rohu ulice vrah o morálce káže

|  12 |  1

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…