Poprvé po patnácti letech může středopravice vyhrát volby. To je vám málo? Petr Fiala odsoudil škarohlídy

27.09.2021 21:14 | Rozhovor

Stoupnout si na jedno pódium se zástupci koalice Pirátů a STAN by bylo „kontraproduktivní pro veřejnost“, vyjádřil se v rozhovoru pro Aktuálně.cz lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala k jakési deklaraci spojenectví s Piráty se slovy, že přece „pirátský program není programem ODS“. Odmítl též povolební jednání s ANO; odrazovat od toho má prý kupříkladu „osud ČSSD“. Došlo i na Centrum pro studium demokracie a kultury. „Někdo si poskládal nějaká čísla a lže, jako když tiskne,“ ohradil se Fiala slovy, že je „vše v pořádku“.

Poprvé po patnácti letech může středopravice vyhrát volby. To je vám málo? Petr Fiala odsoudil škarohlídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Fiala míní, že neustálé ukazovaní na chyby a kauzy vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) už lidé slyšet nechtějí a spíše se při setkání v rámci kampaně SPOLU zajímají, co se jeho koalice chystá udělat po volbách. „Oni to vědí. Oni říkají: Dobře, zbavíme se Babiše, ale co uděláte s bydlením? Jak posunete vzdělání? Zkrotíte rozpočet? Půjde to? Oni všechno rozházeli. Co s tím uděláte? Lidé se ptají na hodně konkrétní věci. A jsou nešťastní z toho, jak se politika vyprázdnila a jak tady řádí populisté,“ řekl předseda ODS a lídr SPOLU s tím, že lidé na setkáních nemají zájem poslouchat o Babišových kauzách.

Negativní kampaň vůči některým oponentům přesto SPOLU zcela nevynechává. Fiala míní, že lidé si musí uvědomit, že společná vláda Babiše, Filipa a Okamury, tedy ANO, KSČM a SPD, je „hrozba“.

Za úspěch šéf občanských demokratů považuje, že od té doby, co je ve vedení strany, přinesou každé volby postupně lepší výsledky. Nyní je prý dokonce šance volby vyhrát. „Poprvé po 15 letech – ať si to uvědomí všichni škarohlídové – má nějaký středopravicový subjekt šanci vyhrát volby. Poprvé po 15 letech! To je někomu málo? Ne, to není málo,“ sčítá Fiala v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Lidé si dle něj nyní všímají, že „populismus Andreje Babiše je nejen odporný, ale i neskutečně drahý. On dovede zemi k finančnímu krachu,“ varuje před současným předsedou vlády.

Ohledně neziskové organizace Centrum pro studium demokracie a kultury se ohrazuje proti tomu, že by znamenala jakýkoli problém, dle něj je „vše v pořádku“. „Veškeré informace jsou veřejné, včetně každé koruny, kterou centrum získalo či vydalo. Někdo si z toho poskládal nějaká čísla a lže, jako když tiskne. Jasně bylo prokázáno, že jde o dezinformaci. Bohužel posloužila ve špinavé kampani a já jen kroutím hlavou, co si kdo může vymyslet,“ míní.

Že by si před volbami dobrovolně stoupl na jedno pódium s Piráty a deklaroval by, že je s nimi volební spojenec, Fiala razantně odmítá. Nejde prý o to, že by to bylo kontraproduktivní pro ODS. „Ne pro ODS, ale pro veřejnost,“ uhodil předseda občanských demokratů s tím, že pirátský program není programem ODS.

Deklaroval rovněž, že občanští demokraté nepůjdou do vlády s ANO, s Babišem či bez. „Těm, kteří o něčem takovém uvažují, bych vzkázal, ať se podívají na osud ČSSD. To byla kdysi nejsilnější strana v zemi. Za vládnutí s Babišem překročila všechny myslitelné červené linie a dnes naprosto směšně brání údajné koalici ANO s ODS. Oni, kteří s ním vládnou osm let. To je přece naprosto komické,“ vysvětluje Fiala, proč se k tomu nechce jeho strana uchýlit.

Pokud ANO s SPD a případně s komunisty budou mít 101 hlasů, tak dle lídra SPOLU „nebudou váhat ani minutu“ a vytvoří vládu společně. Zabránit tomu dle jeho mínění lze pouze u voleb, nikoliv povolebním vyjednáváním s ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…