Poradci Zemana budou jednat s Babišem a Schillerovou o rozpočtu. Dojde zřejmě i na BIS

28.08.2021 7:20

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana dnes bude v Lánech za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jednat o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Poradci Zemana budou jednat s Babišem a Schillerovou o rozpočtu. Dojde zřejmě i na BIS
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima News

Je pravděpodobné, že spolu prezident a předseda vlády budou také hovořit o Bezpečnostní informační službě, kterou Zeman obvinil z toho, že odposlouchává jeho spolupracovníky. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by s prezidentem mohla mluvit o obsazení čela Nejvyššího správního soudu, protože jeho předseda Michal Mazanec bude muset brzy odejít do důchodu.

Základní parametry rozpočtu vláda schválila v červnu se schodkem 390 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu MF naplánovalo včetně peněz z EU na 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun.

Schodek nehodlá podle svého dřívějšího vyjádření Schillerová měnit ani na základě lepší makroekonomické prognózy, kterou Ministerstvo financí zveřejnilo v úterý. V té MF zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v příštím roce na 4,2 procenta. Zhruba 30 až 40 miliard korun navíc, které by rozpočet mohl díky lepšímu výkonu ekonomiky získat, hodlá ministryně využít na výdaje. V rozpočtu například počítá s navýšením průměrného důchodu o 797 korun měsíčně, přičemž zákonná valorizace činí 497 korun.

Ministerstvo financí ale už dříve upozornilo na to, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách tedy bude muset vláda opět schválit návrh a předložit ho poslancům.

Pokud by nebyl rozpočet schválen do konce roku, začne stát hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…