Poražený Norbert Hofer nepříjemně překvapil své příznivce

25.05.2016 11:44

Prezidentské volby v Rakousku jsou minulostí, ale příznivci kandidáta Svobodných (FPÖ) Norberta Hofera se s jejich výsledky nehodlají smířit. Zpochybňují sčítání hlasů a někteří dokonce požadují opakování voleb. Samotný Hofer však nabádá ke klidu a přijetí porážky.

Poražený Norbert Hofer nepříjemně překvapil své příznivce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Norberta Hofera doupravený lidovou tvořivostí

Hofer několikrát veřejně odmítl, že by sčítání hlasů mohlo být zmanipulováno ve prospěch jeho rivala Alexandera Van der Bellena, který zvítězil jen o několik desítek tisíc hlasů. „Měli bychom všichni táhnout za jeden provaz. Neexistují žádné známky toho, že by se při sčítání hlasů podvádělo,“ uvedl včera Hofer. Faktem zůstává, že o výsledku nakonec rozhodly korespondenční hlasy, které byly sečteny v pondělí. Než se tak stalo, vedl Hofer nad nezávislým kandidátem a bývalým šéfem Zelených o téměř čtyři procenta.

Nicméně sekretář Svobodných Herbert Kickl na svém facebookovém profilu ještě před vyhlášením výsledků upozornil na to, že již v minulosti ukázalo sčítání korespondenčních hlasů jisté nesrovnalosti. „Strůjci současného politického systému by mohli využít tuto příležitost k poupravení volebních výsledků ve svůj prospěch,“ prohlásil Kickl, jehož výroky na svém facebookovém profilu podpořil také šéf strany Hans-Christian Strache, když poukazoval na nesrovnalosti při sčítání hlasů ve Waidhofenu. Po sčítání zde byla vyhlášena účast voličů 146,9 %.

Celý text v angličtině je ZDE.

Hofer byl nakonec poražen, ale přesto dosáhli Svobodní největšího úspěchu v poválečné historii země. Aktuální průzkumy jim navíc přisuzují pozici nejoblíbenější strany. Pokud by se volby konaly nyní, získali by Svobodní 34 % a o osm procent by tak předstihli vládní socialisty. Lidovci coby jejich koaliční partner se drží na 18 % a Zelení by obsadili čtvrté místo se 13 %. Pokud by se Hofer stal rakouským prezidentem, pravděpodobně by vyhlásil nové volby a Svobodní by tak mohli ukončit poválečnou vládní hegemonii socialistů a lidovců.

Hoferovo volání po smíření se s výsledky voleb však všichni jeho příznivci nevyslyšeli. Již včera ParlamentníListy.cz informovaly o petici, jejíž tvůrci požadují nové prezidentské volby, které by se konaly letos v září. Pod petici bylo včera v dopoledních hodinách podepsáno přes šest tisíc lidí, ale aktuálně již on-line petice disponuje více než šestnácti tisíci podpisy. Hlavním cílem jejích autorů je dosáhnout mety 500 000 podpisů, na což mají ještě devadesát dní. Ze samotných představitelů Svobodných však nikdo o konání nových voleb zatím veřejně nehovoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…