Porodní domy, ale i vládní čtvrť. Babiš se při neděli opět rozepsal

03.02.2019 22:02

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve svém pravidelném týdenním shrnutí mimo jiné také pochlubil tím, že mají nové štěně německého ovčáka. Jmenuje se Tango. Následně se však věnoval politickým záležitostem.

Porodní domy, ale i vládní čtvrť. Babiš se při neděli opět rozepsal
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Úvodem se Babiš věnoval legalizaci lékařského konopí. „Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má připravenou novelu zákona, kterou konzultoval s experty tak, aby nemocným pomohla, ale neznamenala volné šíření konopí ve společnosti. Jeho pointa? Pacienti, kteří potřebují léčebné konopí, za něj budou doplácet maximálně pár stovek měsíčně. Zbytek uhradí pojišťovny,“ poznamenal Babiš s tím, že novela by mohla začít platit od začátku příštího roku. 

„Náš zákon je zlomový i v tom, že konečně umožní posoudit, jaké léčebné účinky konopí má. Doteď na to totiž u nás neexistuje žádná studie. Proto jsme do zákona dali, že lékaři, kteří konopí budou předepisovat, mají zároveň povinnost nám poskytovat informace o průběhu léčby. Bude to, myslím si, skvělé i mezinárodně. Vzniká tady něco nesmírně užitečného i pro další země. Chci vás ale ujistit, že konopí NEBUDE dostupné každému. Proto jsme na té novele pracovali tak dlouho. Aby byla vyvážená. Konopí pro léčebné použití u nás může pěstovat JENOM firma, která prošla výběrovým řízením podle zákona o státních veřejných zakázkách a dostala licenci,“ zmínil Babiš, že je proti pěstování konopí pro rekreační účely. 

„S Adamem Vojtěchem jsme řešili taky porodní domy. Je to klasické téma, na kterém se jsou schopní pohádat odborníci, ženy, muži i ti, kteří porod nikdy neviděli. Pro někoho je rození v porodním domě nezodpovědnost, protože to není klasická nemocnice, jiný to bere jako větší svobodu a pohodlí a taky místo pro přirozený porod. Je to takový pokojíček, který je součástí porodnice a kde je vyškolená porodní asistentka a provádí přirozený fyziologický porod. Přirozeně že lékař porodník je v pohotovosti za dveřmi, kdyby se něco dělo,“ vypráví dále Babiš. „První takové centrum vznikne v Nemocnici Na Bulovce a další plánujeme u Apolináře a v Thomayerově nemocnici. Je to zásadní přelom. Bude to investice za stovky milionů korun,“ zmínil Babiš i další investice, a to například do zubařů.

Svůj text věnoval i důchodcům a živnostníkům, jimž chce zjednodušit podnikání. „Zavedeme od příštího roku pro nejmenší živnostníky s příjmy do milionu korun ročně jeden, ano, jeden dobrovolný paušální odvod za sociální, zdravotní a daně z příjmu. To naprosto zásadně zjednoduší administrativu, podnikatelé ušetří čas spojený s výpočtem daní a přiznáními, nebudou muset platit účetní a trápit se s kontrolami berňáku,“ prohlásil Babiš. 

Závěrem se vyjádřil i k vládní čtvrti v Letňanech. „Vládní čtvrtě má spousta evropských metropolí. Z Letňan by se stala exkluzivní čtvrť, protože už od samého začátku jsme tam plánovali výstavbu nejen úřadů, ale i školek a bytů. Je to obrovská pobídka i pro byznys. Vyrostou obchody, restaurace, bary. Dál bychom kromě administrativního centra pro deset tisíc úředníků postavili i novou nemocnici, kam by se přestěhovala Bulovka. A vybudovali bychom 1 300 bytů. Určitě budou mít radost i obyvatelé okolních vesnic, protože hodnota jejich nemovitostí bude úplně jiná než dnes,“ uvádí Babiš v závěru.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …