Posaďte se. Prymula varoval z Partie: Pražská hygiena je přetížená, systém je na hraně. Budeme stoupat až na 8 tisíc denně. Jsem zděšen...

20.09.2020 13:20

Hostem nedělní Partie byl epidemiolog Roman Prymula, který před kamerami hlasitě bil na poplach. „Já jsem trochu zděšen z toho, jak velký prostor tady dostávají lidé, kteří nejsou odborníky v oboru,“ pravil z obrazovky. Konstatoval, že se možná znovu nevyhneme tvrdým ekonomickým opatřením.

Posaďte se. Prymula varoval z Partie: Pražská hygiena je přetížená, systém je na hraně. Budeme stoupat až na 8 tisíc denně. Jsem zděšen...
Foto: Screen Partie TV Prima
Popisek: Roman Prymula v Partii TV Prima

„Určitě obavy mít musíme, protože jsme v oblasti epidemiologického šíření s explozivním nárůstem, takže když si představíme, že se za deset dnů z jednoho pacienta dostaneme na tisíc... tak v tuto chvíli jsou vládní opatření zcela namístě. To si může každý ověřit. Stačí mít kalkulačku,“ poznamenal Prymula.

Ačkoli předseda vlády Andrej Babiš (ANO) sliboval, že vláda už nikdy nezavede ekonomická opatření pro zbrždění epidemie, podle Prymuly může přijít den, kdy se ekonomická opatření znovu objeví na scéně, protože podle Prymuly nelze dopustit, aby počet nakažených přerostl v Česku do milionů.

„Tady je jisté, že budeme stoupat do 6 až 8 tisíc za den. Tady bychom to mohli oploštit. Pokud bychom nepřijímali žádná opatření, tak ještě budeme stoupat,“ varoval Prymula.

Lidé by podle epidemiologa měli pochopit, že si musí udržovat rozestupy a opravdu musí nosit roušky. I kdyby jejich účinnost byla jen na úrovni 50 procent. „Musíme si uvědomit, že nic lepšího nemáme,“ pravil Prymula.

Jeden každý občan musí podle epidemiologa vědět, že počet lidí, které je třeba s covidem hospitalizovat, roste, a na to je třeba dát pozor. Už proto, aby se nemocnice nezahltily covidovými pacienty a aby byl zde prostor léčit i další pacienty, ať už s rakovinami, nemocemi břicha, nemocemi páteře a s dalšími onemocněními.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Aby opatření fungovala, nestačí jen omezit provoz restaurací. Lidé také musí vzít zodpovědnost do svých rukou a neměli by organizovat domácí společenské akce.

„Já jsem trochu zděšen z toho, jak velký prostor tady dostávají lidé, kteří nejsou odborníky v oboru,“ kroutil hlavou Prymula.

Z čísel je patrné, že Česko má nakročeno k exponenciálnímu růstu, a to je podle Prymuly velký problém. „Zatímco v té první vlně jsme byli před Evropou, ale teď jsme poměrně hodně za Evropou. A teď se začíná od nuly,“ upozornil epidemiolog s tím, že teď už okolní svět nezajímá, jak se nám dařilo na jaře, když se nám teď nedaří epidemii brzdit.

Hygienická stanice v Praze je přetížena. Celý systém je podle Prymuly na hraně. Podle jeho názoru za to mohou vlády, které spravovaly Česko po celých 30 let, protože za oněch 30 let nastavily takové podmínky, že práce hygieniků nebyla ekonomicky příliš zajímavá, takže se do ní mladí lidé nehrnuli. A teď se těžko hledají posily.

Nakonec však Prymula konstatoval, že na tom ještě nejsme tak zle, že by se musely odložit krajské a senátní volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…