Posílání citlivých informací elektronicky je ode dneška bezpečnější. Začíná platit novela

01.01.2018 8:29

Posílit bezpečnost citlivých informací posílaných elektronicky má za cíl novela zákona o utajovaných informacích, která je účinná od dnešního dne. Zprávu přinesla ČTK.

Posílání citlivých informací elektronicky je ode dneška bezpečnější. Začíná platit novela
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Změny předpisu, které potvrdili zákonodárci v loňském roce, mají zohlednit elektronizaci státní správy a posílit ochranu utajovaných informací.

Důvodem změn je to, že dosud platný zákon umožňoval použít pasáže o administrativní bezpečnosti u utajovaných informací v papírové podobě. Nová úprava postupy ochrany informací promítá také pro zpracování a přenos utajovaných informací v elektronických spisech nebo v certifikovaném informačním systému.

„Prostřednictvím uvedené změny dojde k dokumentaci celého životního cyklu utajované informace v elektronické podobě při dodržování podmínek administrativní bezpečnosti, jako je tomu v případě utajovaných informací v listinné nebo nelistinné podobě,“ stálo v důvodové zprávě novely.

Na utajované informace v elektronické podobě se budou až na výjimky používat ustanovení, která obsahují požadavky na vyznačování údajů a evidenci utajované informace. Například se neuplatní ustanovení upravující podmínky přepravy a přenášení utajované informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…