Poškození v kauze ROP Severozápad se domáhají dvou miliard korun

09.09.2014 12:41

Ústecký krajský soud začal v úterý projednávat kauzu machinací s dotacemi ROP Severozápad. Poškození požadují po obžalovaných náhradu škody přesahující dvě miliardy korun. Ministerstvo financí žádá 775 milionů korun. Úřad ROP Severozápad a Ústecký kraj chtějí shodně po 628 milionech. Vyplývá to z nároků, které před soudem přednesli advokáti úřadů. V kauze čelí obžalobě osm lidí. Podle obžaloby ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad skutečně proplatil.

Poškození v kauze ROP Severozápad se domáhají dvou miliard korun
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Ministerstvo financí žádá 775 milionů za 14 projektů, které proplatila Evropská unie. ROP Severozápad částku vypočítal z plošné korekce. Jde také o peníze, které poskytla Česká republika prostřednictvím Ministerstva financí, připomněl právník ROP Severozápad Jiří Schüller. Kvůli chybám v dotacích ROP Severozápad vyměřila Evropská unie už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Zaplatil ji stát, Ústecký a Karlovarský kraj a částečně i příjemci dotací.

Obžaloba viní z machinací s dotacemi osm lidí, kteří podle ní ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad proplatil. Jsou mezi nimi někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda, tří bývalí ředitelé úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz, Petr Vráblík a Pavel Markvart a bývalé úřednice. Jedna z nich, Irena Kotlanová, je spolupracující obviněnou. K hlavnímu líčení v úterý dorazilo sedm z osmi obžalovaných, někdejší ředitel úřadu Petr Vráblík se kvůli nemoci omluvil.

Exnáměstek Kouda požadoval peníze na projekty. Hrozil propuštěním zaměstnanců z úřadu

Právníci bývalého náměstka Koudy napadli kvalifikaci obžaloby. Požadují, aby byl jeho případ z této kauzy vyloučen a byl projednán u příslušného okresního soudu jako útisk, nikoli jako zneužití pravomoci úřední osoby.

Tehdejší náměstek hejtmanky Kouda podle obžaloby předložil v dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů a požadoval, aby dotaci získaly. Mimo jiné šlo o modernizace lyžařských středisek v Krušných horách, vybudování muzea vývoje a tradic myslivosti v Libouchci na Ústecku nebo integrovaný dopravní systém Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. „Své pokyny doplnil pohrůžkou propuštění přesněji neurčených zaměstnanců Úřadu Regionální rady ze zaměstnání, čímž závažným způsobem ohrozil objektivnost a nezávislost hodnocení daných projektů a způsobilost proplacení dotačních prostředků," popsal státní zástupce Vladimír Jan v obžalobě.

Advokát Kotlanové Libor Petříček ČTK řekl, že svou klientku považuje za oběť. Upozornil na to, že kdyby už dříve existoval zákon o úřednících, jeho klientka by byla chráněná. „Jeho absence umožnila představitelům politické reprezentace na moji klientku jako nejvyšší úřednici vytvářet nepřípustný nátlak," řekl Petříček.

Přidělování dotací měli pod palcem vybraní experti

V seznamu projektů, které údajně obžalovaní ovlivnili, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. Experti měli v hodnocení projektů klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo. Kušnierz prý takto ovlivnil složení expertů, kteří hodnotili stavbu hotelu Větruše v Ústí nad Labem nebo Apartmánů 99 v Chomutově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…