Poškozujeme Západ, bavíme se s diktátory. Já věřím USA. Okamžitě stáhnout velvyslankyni ze Sýrie, řádil Ivan Gabal na ČT při debatě o chemickém útoku

05.04.2017 23:06

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), poslanec zvolený za KDU-ČSL Ivan Gabal a komunista Alexander Černý ve středečních Událostech, komentářích České televize debatovali o barbarském útoku chemickými zbraněmi, k němuž došlo v Chán Šajchúnu. Zemřelo zde až sto lidí včetně dětí. Záchranáři v řadě případů nezmohli vůbec nic a mohli jen zoufale hledět na dusící se děti, které umíraly s hrůzou v očích.

Poškozujeme Západ, bavíme se s diktátory. Já věřím USA. Okamžitě stáhnout velvyslankyni ze Sýrie, řádil Ivan Gabal na ČT při debatě o chemickém útoku
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Téma barbarského útoku, při němž byly použity chemické zbraně, otevřel zpravodaj Jakub Szántó, který popsal děsuplnou situaci. Dusící se děti, kterým lékaři nemohli pomoct, protože s nedostatečným vybavením nic nezmohli. Jen s hrůzou přihlíželi, jak se pomalu dusí muži, ženy i děti. Z použití chemických zbraní se vzájemně obviňují syrská vláda Bašára Asada a povstalci. Západ se přiklání k rebelům, Rusko dává za pravdu Asadovi.

„Není možné prokázat, o jakou látku šlo, protože nebylo možné odevzdat vzorky půdy, ale z těch děsivých videozáběrů, které jsou k dispozici, lze říci, že to zřejmě byl bojový plyn – pravděpodobně sarin nebo tabun,“ prozradil Szánto.

Vyrobit tyto bojové plyny je tak složité, že syrští rebelové na to zatím v žádném případě vybavení nejsou. Naproti tomu Bašár Asad těmito bojovými plyny disponoval jako protiváhou předpokládaným jaderným silám Izraele. O tom, kdo plyn použil, však možná nebude možné rozhodnout ještě dlouho, jelikož žijeme v době soupeřících propagand.

Hrůzná kauza se řešila i na půdě Rady bezpečnosti OSN a Rusko zabránilo přijetí rezoluce, která hrozila sankcemi Bašáru Asadovi.

Jednání v OSN:

Podle Zaorálka je k dispozici několik scénářů. „A v tuto chvíli nelze stoprocentně říci, který z nich je pravdivý, protože nám chybějí další informace,“ řekl Zaorálek. Nic dalšího nechtěl říci. Nechtěl spekulovat také o tom, zda odvolá českou velvyslankyni v Sýrii. Dokud se neprokáže, kdo za útokem stál, nemá podle českého ministra zahraničí smysl o čemkoli spekulovat. „Mně je úplně jedno, co byste chtěl slyšet, já říkám to, co mohu říci,“ vmetl Zaorálek moderátorovi Lukáši Dolanskému. 

Gabal s Černým se shodli na tom, že v Sýrii došlo k válečnému zločinu, ale Černý varoval, že opravdu není jisté, kdo za útokem stojí. Co když je to opravdu tak, jak říkají Rusové, že bouchl sklad povstalců. „Já už jsem někde zaslechl, že Američané snad zaútočí sami i bez mandátu OSN, a to se mi velmi nelíbí. Já bych se v tomto držel při zemi,“ prohlásil Černý.

Gabal kontroval, že již bylo připomenuto, jak složité je vyrobit bojový plyn jako sarin a povstalci na to nemají kapacity, zatímco Asad je má.

Černý si však trval na svém. „Víte, já si vzpomínám, jak nám ministr Tvrdík ve sněmovně ukazoval lahvičku a říkal, že je toho v Iráku plno a že tam toho najdeme spoustu a rozpoutala se kvůli tomu válka,“ řekl komunista.

Gabal obratem nabídl jeden možný nepřímý důkaz v celé kauze. „Pokud dojde k ruskému vetu, tak to bude zřejmý nepřímý důkaz, že Rusové nechtějí přijmout spoluzodpovědnost za chování režimu Bašára Asada, a to by pro mě byl jasný nepřímý důkaz,“ prohlásil poslanec. Věří kritickému stanovisku USA, Velké Británie a Francie a zdá se mu zvláštní, jak vystupuje ministr Zaorálek. „Dost pochybuji, že by ty vlády postupovaly po zkušenosti z Iráku nepředloženě,“ zdůraznil Gabal.

My jsme dnes jedinou západní zemí, která má v Damašku ambasádu, a podle poslance za KDU-ČSL to není dobře. „V čase, kdy se EU vyvíjí ve dvourychlostní model, pro nás není dobré, že se odkláníme od Západu a od EU a hledáme partnery v Damašku a v Rusku, to nepovažuji za dobré,“ řekl Gabal.

„Já bych navrhl jeden postup. Pokud Rusové použijí veto v Radě bezpečnosti OSN, tak by pani Filipi měla jet domů. A řekl bych to dopředu jak Rusům, tak Asadovi,“ rozvíjel své úvahy lidovecký politik. My jsme jedinou západní ambasádou v zemi, kde dochází k válečným zločinům, a to není dobře, shrnul své stanovisko. „Já myslím, že tam ambasáda zřetelně nemá diplomatické výsledky. V zásadě je vidět jen negativní vystupování ministra Zaorálka v tomto konfliktu, a ve chvíli, kdy Západ postupuje jednotně, nás toto stanovisko poškozuje,“ trval si Gabal znovu a znovu na svém.

Černý si ovšem kladl otázku, proč by Asad chemické zbraně používal, když je jeho pozice stabilnější. A Rusové by ho za to nepochválili. Tak proč by to Asad dělal, kladl si otázku komunista.

Gabal hned nabídl odpověď. Asad si chce zkrátka s rebely definitivně vyřídit účty. „Podle mého názoru se Rusko spolu s Íránem odpoutává od konsenzu v mezinárodním prostředí,“ uzavřel Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…