Poslance zaměstná návrh rozpočtu a sporné zvýšení části daní

20.10.2019 11:40

Poslanci se začnou příští týden zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Předlohu přijde do Sněmovny ve středu podpořit prezident Miloš Zeman. Na mimořádné schůzi budou poslanci v pátek pokračovat ve schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu. Ve čtvrtek by se měli vrátit ke sledovanému projednávání výročních zpráv České televize. Řádná schůze pokračuje od úterního odpoledne.

Poslance zaměstná návrh rozpočtu a sporné zvýšení části daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo například zdražení ročních dálničních známek ze současných 1500 na 2000 Korun

V případě státního rozpočtu schvaluje dolní komora Parlamentu v prvním čtení jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla 40miliardový, tedy stejný jako je letošní.

Rozpočtový výbor doporučil hlasy členů za ANO, ČSSD a KSČM plénu, aby základní rozpočtové údaje schválilo. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek neprosadil ve výboru doporučení, podle kterého by Sněmovna měla návrh rozpočtu vrátit vládě, aby snížila výdaje a schodek o 20 miliard korun. Pokud dolní komora Parlamentu základní údaje rozpočtu schválí, poslanci už budou moci navrhovat pouze přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Páteční mimořádnou schůzi k vládnímu daňovému balíčku nechali svolat vládní poslanci ANO a ČSSD a také KSČM kvůli zdržovací taktice opozice. Kabinet se zvýšenými příjmy z některých daní v rozpočtu na příští rok počítá. Zvýšení daní obhajuje tvrzením, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení jejich spotřeby. Podle opozice ale jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i zamítnutí.

Návrh programu mimořádné schůze zahrnuje také zvýšení rodičovského příspěvku z 220.000 korun na 300.000 korun. Novelu podporuje i opozice, byť prosazuje například rozšíření okruhu rodin, které by měly od ledna na vyšší příspěvek nárok.

Odklady a průtahy v projednávání výročních zpráv České televize budí pozornost zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává ředitele. Některým poslancům se nelíbí zejména hospodaření veřejnoprávní televize, která se proti výtkám ohradila. Zastánci schválení zpráv mluví v souvislosti s průtahy o politickém tlaku na televizi a o snaze o její „normalizaci“.

V úterý by měli poslanci projednat z iniciativy opoziční KDU-ČSL stanovisko na podporu Izraele, proti aktivitám k bojkotu tohoto blízkovýchodního státu a proti antisemitismu. Pokračovat budou také v diskusi o situaci ve zdravotnictví, kterou si vyžádali komunisté. Premiér Andrej Babiš (ANO) se nedávno domluvil s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem na tom, že do zdravotnictví půjde příští rok prostřednictvím úhradové vyhlášky dalších 4,9 miliard korun navíc. Komunisté, kteří ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD, díky tomu ve středu zřejmě zvednou ruku pro schválení základních parametrů státního rozpočtu.

Na programu jsou i předlohy v prvním čtení. Jde například o vládní návrh ústavních změn na zakotvení pevných volebních obvodů pro senátní volby a také pevného termínu voleb do horní komory Parlamentu a do obecních a krajských zastupitelstev. V prvním čtení je také novela, jež by zakázala tzv. množírny zvířat a zpřísnila by chov šelem, a dále poslanecká předloha k uzákonění 21. srpna jako významného dne k připomínce obětí invaze a okupace Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…