Poslanci LIDEM se dušují: Nečas nevolal ani netlačil

27.07.2012 8:36

Policie zkoumá, zdali premiér Petr Nečas (ODS) opravdu přemlouval, lanařil či snad uplácel poslance do nově založené platformy Karolíny Peake LIDEM. Vyšetřovatelé nyní žádají členy platformy, aby jim krok premiéra vysvětlili. Ti to jako Nečas a Peake odmítají. Nečas nevolal ani netlačil, tvrdí.

Poslanci LIDEM se dušují: Nečas nevolal ani netlačil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

Vyplývá to z dopisu, který policie podle informací deníku Právo zaslala několika poslancům strany LIDEM.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan deníku sdělil, že je věc ve fázi prověřování, bez jakýchkoli zahájených úkonů trestního řízení. „Prostě jsme přijali oznámení, kdy prověřujeme, zda se může jednat o protiprávní jednání, či nikoliv,“ sdělil Hulan Právu.

Šéfka platformy LIDEM ve čtvrtek přiznala, že při zakládání této strany s premiérem Nečasem o váhajících poslancích opravdu hovořila. Žádala ho totiž o pomoc. „Je pravda, že v době, kdy si premiér nebyl jist, že vláda vydrží, tak jsem mu říkala, že je několik váhajících poslanců a že se s nimi může spojit a osobně sejít a potvrdit jejich postoj,“ tvrdí Peake a dodává, že to nepovažuje za nic nemorálního.

Poslanci se shodují. Nečas netlačil

Peake si navíc vzpomíná, jak ji po odchodu z VV premiér vynadal. „Byl na mě naštvaný, protože málem padla vláda. Ale rozhodně neuplácel,“ myslí si Peake. Vicepremiérka dodává, že více poslanců od Věcí veřejných odešlo stejný den jako ona.

Jakýkoliv telefonát odmítají i oslovení poslanci LIDEM. „Dotazy od policie mi přišly, ale premiér mi nevolal,“ tvrdí bývalá členka VV Lenka Andrýsová. „Ani jsem s ním telefonicky nemluvil a nebyl jsem nikam lanařen,“ říká Jiří Rusnok. Ani poslanec Martin Vacek nemůže trestní oznámení podpořit. „V mém případě se nic takového nestalo,“ tvrdí totiž.

 „Nikdo mě nelanařil ani nevolal a pochybuji, že by byl nátlak vyvíjen na kohokoliv jiného. Jsem velkým odpůrcem politicky motivovaných trestních oznámení a toto je modelový příklad,“ dodává Právu poslanec Viktor Paggio.

K tomu se vyjádřili i Nečas s Peake. Podle premiéra je celý tento příklad natolik absurdní, že celou věc považuje za produkt okurkové sezóny. Peake si myslí totéž. „V létě, kdy se nic zajímavějšího neděje, je třeba dění oživit něčím, co se stalo před třemi měsíci, a okořenit spekulacemi,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…