Poslanci STAN chtějí nižší DPH na vlakové a autobusové jízdné

03.04.2018 20:20

Jízdenky na vlaky a autobusy by měly spadat do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty místo nynější 15procentní. V návrhu novely daňového zákona přesun navrhli poslanci STAN. Veřejné rozpočty by změnou přišly podle jejich odhadu o 930 milionů korun ročně. Informuje o tom ČTK.

Poslanci STAN chtějí nižší DPH na vlakové a autobusové jízdné
Foto: STAN
Popisek: STAN

Nynější DPH na jízdné v osobní pozemní hromadné pravidelné dopravě je podle autorů osmá nejvyšší v Evropě. Přesun do nižší sazby by podle nich mohl jízdenky zlevnit, případně přinést dopravcům více peněz na rozvoj veřejné dopravy. „Potenciálně mohou posloužit také pro navýšení mezd řidičů ve veřejné dopravě, jichž je v České republice nedostatek,“ napsali poslanci STAN v důvodové zprávě.

Předloha se netýká osobní dopravy lanovými a visutými dráhami ani vodní nebo letecké hromadné pravidelné dopravy. Nejprve ji posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci. Novela by měla být podle návrhu účinná od příštího roku.

Předkladatelé odhadli, že stát by změnou přišel o 628 milionů korun ročně. Dopad na obce by činil podle nich 219 milionů korun a na kraje 83 milionů korun.

Vláda ANO Andreje Babiše zavádí od 10. června slevu 75 procent na jízdném ve vlacích a autobusech pro studenty do 26 let a seniory od 65 let. Zlevněné jízdné vyjde stát od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně. Letos to bude 3,26 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…