Poslanci budou jednat o zavedení povinného posledního roku mateřské školy a o zdanění hazardu

27.10.2015 6:04

Poslanci by dnes měli začít projednávat školskou novelu, která zavede povinný poslední rok mateřské školy, jednotné přijímací zkoušky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky pro některé obory. V úvodním kole by měli posuzovat taky vládní návrh na vyšší zdanění hazardu od příštího roku.

Poslanci budou jednat o zavedení povinného posledního roku mateřské školy a o zdanění hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci si odhlasovali zvýšení platu. Plat poslanců se tak zvýší příští rok o 1700 Kč, což je o tři procenta. ČSSD si svou tedy nakonec prosadila

Poslední rok předškolního vzdělávání by měl být podle normy povinný od září 2017. Novinka by měla zjednodušit začleňování sociálně znevýhodněných dětí do běžných škol. První jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky by se měly konat na jaře 2017. Povinná maturita z matematiky by měla být od roku 2021 nejprve na středních školách, v nichž se vyučuje v dostatečném rozsahu.

Loterijní novela předpokládá sazby odvodů z hazardu 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Kabinet chce návrh projednat v co nejkratších lhůtách, poslanci by ho mohli schvalovat už v polovině listopadu. Nové sazby mají přinést státu kolem dvou miliard korun navíc.

Poslanci ukončí řádnou říjnovou schůzi a zahájí schůzi mimořádnou svolanou z podnětu koaličních poslanců. Měli by se na nich dnes věnovat i změnám v podpoře sportu, zpřísnění církevního zákona a úpravám podpory elektřiny ze zemědělských podniků.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …