Poslanci budou schvalovat zavedení otcovské dovolené

24.02.2017 6:00

Poslanci dnes budou schvalovat zavedení otcovské dovolené. Do závěrečného kola by měli posunout změny ve vzdělávání zdravotních sester, píše ČTK.

Poslanci budou schvalovat zavedení otcovské dovolené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byla například novela zákona o vinohradnictví a vinařství nebo o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

V úvodním kole by mohli členové dolní parlamentní komory debatovat o sporném rozšíření oprávnění České obchodní inspekce a zvyšování plateb do zdravotnictví za takzvané státní pojištěnce, tedy například důchodce, děti a nezaměstnané.

Otcovská dovolená spočívá v možnosti čerpat týdenní placené volno po narození dítěte. Poslanci ale budou hlasovat i o návrhu opozičních ODS a TOP 09 na její vypuštění z novely, jež také předpokládá vyšší nemocenskou pro dobrovolné záchranáře a rozšíření nároku na sirotčí důchod. Pravice na rozdíl od vlády tvrdí, že rodinné vazby ani rovnost mužů a žen otcovská dovolená nezlepší.

Zdravotní sestry by podle novely nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Rozšíření pravomocí České obchodní inspekce vyvolalo debatu už na minulé schůzi, poslanci ji nedokončili. Nevoli vzbudila snaha vlády, aby inspektoři mohli používat při některých kontrolách skrytou identitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…