Poslanci budou volit místopředsedy: Tajná volba možná vyšoupne Kalouska

27.11.2013 10:11

Poslanci odstartovali další část své schůze, na níž je čeká volba vedení Poslanecké sněmovny. Podle dohody má do čela zamířit sociální demokrat Jan Hamáček a uspět by měli i kandidáti z hnutí ANO Jaroslava Jermanová a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Další dvě volná místa obsadí zřejmě komunista Vojtěch Filip a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nárok na místopředsednický post si ale dělají i ODS a hnutí Úsvit.

Poslanci budou volit místopředsedy: Tajná volba možná vyšoupne Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Zřízením mandátového a imunitního výboru (MIV) začal dnes dopoledne druhý den ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Krátce poté MIV zasedl, kde si zvolí své vedení a ověří platnost mandátů. Kvůli tomu bylo jednání pléna přerušeno do 12.00 hodin.

Poslanci mají dnes v programu i volbu předsedy sněmovny a místopředsedů. Pokud to stihnou, tak potvrdí čtyři zákonná opatření, která schválil Senát v době rozpuštění dolní komory. Pro návrhy budou podle dohod hlasovat poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, které mají v komoře dohromady pohodlnou většinu.

Dvě opatření se týkají daní a souvisejí se zavedením nového občanského zákoníku od příštího roku. Další zákonné opatření mění zákon o veřejných zakázkách, mimo jiné zvyšuje od ledna limit pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací z nynějších tří na šest milionů korun. Zbývající opatření zvyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok.

Na tento jednací den se dostavili všichni poslanci – nikdo z nich se dosud neomluvil. Z členů vlády se pak podle slov řídící schůze Miroslavy Němcové (ODS) omluvili ministr financí v demisi Jan Fischer a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Co se týče volby místopředsedů dolní komory, jak připomněl Český rozhlas, tak ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL si své kandidáty navzájem podpoří. Ovšem hnutí Úsvit si nepřeje na postu šéfa sněmovny sociálního demokrata.

Okamura: My chceme jiného předsedu

„My nesouhlasíme s tímto stávajícím návrhem. Myslíme si, že předseda sněmovny by měl být z jiné strany než z ČSSD,“ řekl pro rozhlas předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Míní, že ČSSD už obsadila vysokých ústavních postů dost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„ČSSD je nejsilnější parlamentní stranou a jako taková se rozhodla nominovat svého kandidáta na funkci předsedy. Pro toto získala podporu svých potenciálních koaličních partnerů i některých dalších dalších stran. Poslanci pana Okamury mohou svůj názor vyjádřit v této volbě,“ reagoval ale na to možný budoucí šéf komory Jan Hamáček z ČSSD.

Ani lidovci ovšem nezůstávají zticha. Vadí jim totiž v čele sněmovny komunista. „Není v klubu příliš velká vůle volit zástupce komunistické strany. Většina poslanců je ochotná volit zástupce ODS a TOP 09,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Kalousek post nemá jistý

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík se naopak obává toho, aby ve volbě uspěl jejich kandidát, tedy exministr financí Miroslav Kalousek. „Oni sice garantují poměrný systém, ovšem už nejsou schopni říct a jednotně podporovat zástupce těch stran, kterým by to poměrně příslušelo,“ zmínil v rozhovoru pro rozhlas Gazdík.

Může se tak stát, že zatímco komunistického kandidáta Filipa poslanci odsouhlasí, Miroslav Kalousek nebude mít dostatek hlasů, neboť se bude o postech místopředsedů PS rozhodovat v tajné volbě.


 

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…